Destiny

Радев: Подкрепям мерките, никога не съм казвал, че трябва да паднат. Не се ли всява паника като се говори за трупове по улиците?

Когато армията от безработни се множи всеки ден, е неуместно да занимаваме хората с отношенията между президентската институция и изпълнителната власт. Аз в това цупене и коментари няма да участвам. Не мисля, че с премиера сме минали границата. Все пак всяка една власт трябва да има коректив особено в това положение, когато няма работещ парламент, няма парламентарен контрол. Мисля, че двамата показахме единни действия. Проведохме срещи и има взаимодействие по редица важни въпроси.

Това каза в интервю за БТВ президентът Румен Радев, който коментира отношенията си с премиера Бойко Борисов. "Не мисля, че има проблем с премиер. Според мен трябва да търсим проблем, там където има разминаване в мненията. Аз не искам тази криза да се управлява с паника и не разбирам как забивам нож в гърба на премиера. Говореното за трупове по улица не е ли паника? Никога не съм казвал, че ограниченията трябва да паднат, както твърди Бойко Борисов. Предложил съм мерки, които според мен ще помогнат в този тежък момент. Когато се цитира СЗО, трябва да се казва всичко. Да, от СЗО казаха, че излоционните мерки са добри, но също така казаха, че трябва да има безплатно масово тестване на всички граждани. Според мен ние изпуснахме този момент. Не искам да влизам в работата на експертите, но наистина изпуснахме момента. Ние не бяхме подготвени и нямахме тестове. С тестването щяхме да проследим болестта и да сме наясно кой е изградил антитела. Кабинетът безспорно взе точни и навременни мерки за социална изолация. Това е похвално. Другите положителни стъпки са, че кабинетът разгърна много активна информационна кампания за коронавируса и успя да пренастрои производството на редица български заводи. Но липсата на тестване е грешка. Нима енормално да се казва - няма да тестваме, защото е скъпо. Винаги съм казвал, че е много по-важно да се дават средства за хората и за здравеопазване. Аз нямам нужда от личен говорител и не разбрах защо Борисов обяви за смъртта на баща ми. Благодаря му. Аз говорих с него и му казах, че ще наложа вето. Така постъпих и с председателите на всички парламентарни партии. Всички бяха уведомени. Преди този случай се чувахме по-често, но след него почти не се чуваме", разкри Радев.

"Разчитам много на българския парламент и той трябва да спре да изпълнява командите на Борисов. Вече чухме гласове за въвеждането на военно положение. Аз подписах удължаването на извънредното положение и пак ще кажа, че мерките за социална изолация са добри. Но съм казал и други неща, които не виждам се случват. Да, моята заплата ми дава възможност да си позволя неща, които много българи не могат да си позволят. Дарил съм заплатата си за март. В парламента тази свещенна тема за дарителството се опорочи и принизи, като това отново стана по команда. За мен дарението е личен акт и споровете в парламента принизиха този акт. Съпругата ми има фондация и оттам са десете хиляди лева, които е дарила", обяви президентът.

"Интересът на работодателите към схемата 60/40 ще покаже дали тя ще е успешна. За мен трябва да има безвъзмездни отпускания на средства за социално слабите хора. Вече казах, че гладът може да отнесе всякакви бариери и норми. Това ли трябва да се случи? Тези безвъзмездни средства могат да се вземат от бюджетния резерв и лимита на държавата. Как го направиха другите държави? Ние отново закъсняхме с тези мерки. Хората трябва да усетят, че има държава. В момента психическото състояние на гражданите е сериозно подтиснато. Вече има обаждания към мен от родители на деца с увреждания, които не издържат да ги държат вкъщи. Колко ще издържи едно семейство с малки деца вкъщи? Аз не искам да се повтаря ситуацията от Великобритания, но трябва да се помисли да се допуснат разходките в паркове и на Витоша при задължително спазване на дистанцията. Не трябва да има отпускане. Никога не съм казвал, че мерките трябва да отпаднат. Премиерът е много обигран и опитен политик, но не искам мерките да се спазват на базата на всяване на страх с трупове и морги. Пак ще повторя, че карантината трябва да се спазва, но мерките трябва да се управляват. Трябва да си поставим ясна национална цел, защото излизането от тези мерки може да предизвика много по-голям хаос, отколкото обявяването на извънредното положение. Трябва да има управляемост и ясни анализи на кризата. Мерките трябва да останат, докато определим ясни критерии за излизане от ситуацията. Въпросът е, че трябва да се вземат решения, за да не се забавяме с излизането от кризата. Това ще доведе до намаляване на конкурентноспособността ни, ще доведе до бедност и безработица. Всичко това ще доведе до най-лошото - масово напускане на държавата и демографски срив. Не трябва да оставяме гладен човек. Ясно е, че безработицата носи със себе си престъпност, насилие, безпътица. Не трябва да допсукаме това", каза още Румен Радев.

"В момента смъртта се лее от всеки екран. Хората седят, гледат и претръпват. Нека си поговрим за смъртността в България. Всяка година в България по време на грипната епидемия почиват по около 300 души. Всеки месец се диагностицират хиляди с ракови заболявания. Средно около 300 човека на ден умират като цяло в България. Защо утре не дадем брифинг и не обясним - от тези 300 човека 60 са починали от онкологични заболявания, 50 от глад, 70 от липса на медикаменти и достъп до здравеопазване. Като президент не искам, а и не трябва да деля хората на починали от коронавирус, а другите да ги забравим. Тази статистика е мрачна и черна, но защо чак сега се сетихме за старите хора? Ще мине тази криза и ние отново ще ги забравим. Трябва да мислим за увеличване на средната възраст сред хората", обяви президентът.

"Не съм свикал КСНС, защото първите изказвания на Националния щаб бяха, че коронавируса не застрашава България. Малко по-късно бе обявено извънредното положение без никой да ме уведоми. Аз разбрах от медиите, че в парламента ще се гласува извънредното положение. За какво да свиквам КСНС? Трябва да има баланс между здравните и социалните мерки. Здравните мерки бяха взети точно и навреме. Закъсняхме със социалните мерки. Винаги съм казвал, че Българската армия трябва да стои до своя народ. Тя може да изпълнява логистични и всякакви други функции, но категорично не трябва да се използва за репресии, защото в закона се прокарваха и такива мнения", добави Радев.

"Нито един документ не е скрит от прокуратурата. Никога не съм извършвал държавна измяна. Когато съм получавал сигнал, винаги съм го пращал на прокуратурата. Аз стоя твърдо зад справянето с битовата престъпност, но този проблем ще се реши, когато се справим с бедността и безработицата", коментира президентът конфликтите си с прокуратурата.

"Телевизионното уволнение на директорите на Българската банка за развитие бе прах в очите, защото милионите за кредит вече бяха отпуснати и няма да се върнат. За мен тази банка отдавана подкрепя само едрият бизнес, а е създадена, за да помага на малкия и среден бизнес. Липсата на доверие между хората и властта е най-опасно, а с този кредит доверието е изгубено", заяви Румен Радев по повод последния скандал с ББР.

"Познавам се с генерал Мутафчийски много преди да оглави щаба. Той е изключителен специалист, но направи някои грешки. Аз не разбрах защо не се използва плана за действие при подобни пандемии, който е приет още през 2006 година. Може би и затова имаше такъв хаос в началото на кризата. В този план ясно е разписано как да се действа и не само чисто здравно, но и икономически. За мен генерал Мутафчийски направи опит да "полегне" пред премиера и това е причината този план да не влезе в действие. Да, тестван съм за коронавирус. Веднъж. Тестът ми е отрицателен", разкри още Радев.

"Никога не съм отказвал да подам ръка на Борисов, стига да няма нещо скрито или някакви други мотиви. Трябва да имаме ясна национална цел. Тази цел е да се върнем към някакъв сравнително нормален начин на живот възможно най-скоро. Трябва да имаме модел за ясно икономическо и социално Възраждане. В момента нацията е обединена и трябва да изпозлваме това обединение. Уважавам мнението на Светия синод. Нека всеки сам да прецени дали да прекара празниците вкъщи или пред храма, спазвайки всички мерки. Да, чувствам се обединител на нцията", завърши президентът.novini.bg

Banner 468 x 60 px