„Днес ще започна с един цитат: „В българския парламент вилнее неофашистка партия, тя шества в националните медии. Обявена е война на европейските ценности, каквито са и българските ценности.

България ще загуби битката за своята европейска идентичност, без вярната и смела европейска позиция на медиите”. Изказването е на проф. Георги Фотев. За съжаление тази констатация изисква решения и действия както на институциите, така и на партиите”. Това заяви премиерът Николай Денков пред журналисти в Министерския съвет.

„Моят призив е към Президентството и към другите партии в НС, а и извън него, да кажат дали смятат, че е нормално да се активират призивите за насилие, включително срещу политическите фигури. Този тип действия от страна на „Възраждане” започнаха преди 2 години. Но през последния месец виждаме активиране на тази агресия, включително и с постове на лидера на партията, включително призиви за използване на насилие, което се прояви на улицата, както и с нелегитимна забрана към народни представители да направят своите изказвания от трибуната на НС. Историята знае, че големите проблеми започват с малки акции от този тип”, продължи Денков.

banner

„Днес решихме от името на МС да заявим, че смятаме за неприемливо такова поведение, апелираме към другите институции да кажат своето мнение, както и към „Възраждане” да се върнат към действията, които съответстват на законите в страната.Част от тези действия очевидно изискват проверка дали не става дума за нарушение на нашите закони”, заяви Денков.

Вътрешният министър Калин Стоянов призова гражданите да не се провокира насилие и омраза.

„За МВР е важно да няма физически сблъсъци по време на протести. Затова благодаря на полицаите, които не допуснаха това да се случи през последните седмици, въпреки множеството мероприятия които охранявахме”, заяви Стоянов.

„Служителите на МВР са подготвени, знаят кога и как и винаги ще се намесят адекватно, когато има сигнали и индикации за различни престъпления. За всички случаи, при които има данни за бездействие на служителите на МВР, ще бъдат взети мерки по отношение на тях”, каза Стоянов. Той допълни, че се е разпоредил на областните директори на МВР да бъдат внимателни и да се намесват, когато има отявлени изяви за провокации към бунтове и насилие.

Правосъдният министър Атанас Славов каза, че „депутатският имунитет не е нито привилегия нито индулгенция”.

„Използването му за заобикаляне на административна или наказателна отговорност е злоупотреба с право. ПРизивите за политическо мотивирано насилие, агресия, използването на езика на омразата са деяния, които са наказуеми. Призовавам разследващите на база на публично известните факти и информация да образуват проверки и да започнат разследвания. Не можем да допуснем насилието в политическия процес да стане норма”, каза Славов, предава Nova.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!