Във фоайето на ет.2 в Драматичен театър Пловдив миналата вечер се състоя официалното откриване на изложба на сценични плакати „Молиер без граници“, като част от съпътстващата програма на Фестивала Les Francofolies /Ле Франкофоли/ в Пловдив.

Изложбата, организирана от Държавния културен институт към Министерство на външните работи, представя над 35 български и чуждестранни сценични плакати, създадени от Международното триенале на сценичния плакат. Акцията на триеналето е посветена на 400 години от рождението на френския драматург и майстор на комедията Жан-Батист Поклен, известен със сценичното си име Молиер. Събитието е част от програмата от събития на МВнР по случай 30-годишнината от пълноправното членство на България в Международната организация на Франкофонията. Изложбата може да бъде разгледана до 18 юни.

Приветствени думи към гостите на откриването отправиха Снежана Йовева – директор на Държавния културен институт към Министерство на външните работи, заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов, Христина Спасова – организатор на Фестивала Les Francofolies Пловдив – на най-големият международен фестивал за съвременна франкофонска музика, който ще се проведе на 16 и 17 юни на Гребната база, Сюзанна Арутюнян-Василевска – заместник-директор на Драматичен театър Пловдив – домакин на изложбата. Албена Спасова – представител на организаторите на Международното триенале представи любопитна информация за изложбата, авторите и творбите им, като част от авторите присъстваха. Сред тях бе и известният плакатист Костадин Отонов от Пловдив, организатор на Националния конкурс “Плакат-Костадин Отонов“, насочен към учениците от специалностите „Рекламна графика“, „Графичен дизайн“ и „Компютърна графика“ в училищата по изкуства към Министерството на културата.

banner

Колекцията „Молиер без граници“ обединява 35 български и чуждестранни плакати. Част от тях са създадени специално за проекта, а други са от богатия фонд на Триеналето. Включени са творби на някои от най-влиятелните български и чуждестранни майстори на плаката като: Асен Старейшински, Божидар Йонов, Стефан Десподов, Георги Янков (България), Стефан Бунди (Швейцария), Томаш Богуславски и Пьотр Депта (Полша), Владимир Терентиев и Юри Тореев (Беларус) и др. Участват със специална покана и петима утвърдени съвременни автори (участници и носители на награди от триеналето): Александра Гогова, Димитър Трайчев, Капка Кънева, Костадин Отонов и Христофор Кръстев, както и техни възпитаници – млади художници, в т.ч. студенти и ученици от художествени училища и академии в София, Пловдив, Варна.

Изданието в Пловдив на фестивала Les Francofolies /Ле Франкофоли/ – най-големият международен фестивал за съвременна франкофонска музика е част от програма „Наследство 2023“ на Фондация „Пловдив 2019“ и се осъществява с любезната подкрепа на Община Пловдив. Традиционни партньори на Фестивала са Министерство на културата, Министерство на Външните работи, Министерство на образованието, Министерство на туризма, Френското посолство в България.

 

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!