МВР удря дискотеки по поръчка. Целите са или да се злепостави собственикът, или да се отблъснат клиентите към друго заведение. Това коментираха пред „Телеграф“ собственици на заведения и юристи.

Екипът на медията потърси и топадвоката Людмил Рангелов по темата с „голите обиски“ в дискотеката в Пловдив. На въпрос каква е неговата версия той заяви, че е възможно масовият обиск да е бил нареден от високопоставена фигура с цел да компрометира собственика или бизнеса му.

По думите му сред версиите е още, че операцията е целяла да злепостави дискотеката.

banner

Потърпевши от обиските пред сградата на Пловдивската прокуратура
Председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов пък обяви, че в петък започват протести пред МВР в Пловдив. От бранша готвят бунт и са категорични, че обискът е бил 100% незаконен. Ден по-рано от пловдивското ОДМВР заявиха, че действията им са абсолютно законни и са имали оперативна информация, че в бара се пласират наркотици.

Бизнес
„Мисля, че такава операция злепоставя много сериозно тази дискотека, още повече че не е първата“, коментира адвокат Рангелов. Той подчерта, че това не е първият случай, в който се компрометира бизнес. Според него трябва да се разбере кой е истинският собственик на заведението, какви са оборотите му и кои са конкурентите. Той беше категоричен, че обискът е проведен по недопустим начин.

„И европейската конвенция, и Наказателно-процедурния кодекс, и Законът за МВР изискват при обиска да не бъде засягана честта и достойнството на човек, а тук ми изглежда, че те са доста сериозно засегнати.

Не е такава процедурата – при обиска да са едновременно на едно и също място няколко души. Ако мен ме пуснат като един от посетителите в дискотеката да прекарам няколко часа, все пак имам доста голям опит, аз сам ще разбера кои двама или трима имат наркотици. Не е необходимо да съблека 400 човека, за да хвана няколко“, коментира Рангелов.

Права
„Никога не се е случвало подобно нещо в такъв мащаб, 60 човека от МВР да погазят правата на толкова много хора“, обясни и Алибегов.

И той, и адвокат Рангелов уточниха, че за да се направи обиск по член 80, по който е проведена акцията в дискотеката, трябва да има предварителни данни за хората, обект на претърсването. Според експертите няма как да има такива данни за 400 човека.

„Армията в Колумбия и в Мексико така процедира към картелите, но какво общо има това с младите хора у нас“, коментира Алибегов.

И добави, че няма нито един от тези 400 души в заведението, който да е от контингента. „Това, че някой е имал джойнт за собствена употреба, не го прави разпространител“, каза още той. Изтъкна, че това може да се случи на всеки и определи случилото се като „гавра с личността“.

Ужас
Управителят на заведението Радослав Чилингиров изтъкна, че преживяването е било ужасно и много унизително и за персонала, и за клиентите. Акцията е продължила 5 часа и през това време никой не е имал право дори да отиде до тоалетната.

„Преди около 40 дни имахме друга акция от ГДБОП. Влязоха с автомати и маски, направиха проверка, която продължи около час и половина. И тогава, както и сега – нищо не откриха“, разказа Чилингиров.

Според него това със сигурност не е било рутинна проверка.

„Повече от 20 години съм в този бранш и не съм преживявал подобно нещо“, допълни той. В петък от бранша ще излязат на протест от 11.30 часа пред МВР в Пловдив с искане за оставки и за извинение. Ресторантьорите предвиждат протестите да се разпространят в цялата страна.

Емил Коларов: Има 60 жалби само за ден
Клиенти на дискотеката, които са станали част от масовия гол обиск в Пловдив, са подали около 60 жалби само през вчерашния ден. Това обяви за „Телеграф“ председателят на Сдружението на заведенията Емил Коларов.

Опитваме се да си обясним каква беше идеята на тази 100% незаконна проверка, допълни той. Според него това, което стана в дискотеката в Града под тепетата, може да се случи на всеки и навсякъде.

„Може да стане в театър, опера или защо не в Народното събрание“, коментира Коларов. И допълни, че една от целите на тази операция е сплашването на бранша.

Обещаха подаръци за клиентите
От дискотека обещаха подаръци за посетителите. Това е по-скоро компенсация, уточни управителят на заведението Радослав Чилингиров. Във фейсбук страницата на дискотеката пише: „Извиняваме се за причиненото неудобство по независещи от нас причини, моля пазете си протоколите за обиск, при следващото ви посещение ще получите специален подарък от нас!

От нощното заведение продължават да работят и очакват гостувания на известни изпълнители.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!