Destiny

Президентът върна предложението на ВСС за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор

Трябва да се знае дали назначеният на тази длъжност ще защитава обществения интерес, правата на гражданите и върховенството на закона. Това заяви на извънреден брифинг президентът Румен Радев.

"Реших да се обърна към вас и членовете на ВСС, които избират главния прокурор. И преди съм заявявал, че очаквам истинско състезание между кандидати, а не формално изпълнение на процедурата по избор. Издигането на един единствен кандидат отнема от престижа и легитимността на бъдещия главен прокурор. Така необходими за неговата нелека и отговорна мисия", заяви Радев.

"Министърът на правосъдието не посочи втори кандидат и не даде алтернатива. Обществото ни е особено чувствително към съдебната власт като отговорна за справедливостта. Затова бъдещият главен прокурор трябва да се ползва с високо обществено доверие", каза той.

"Изборът на главен прокурор е акт с висока обществена значимост и начинът на неговото провеждане трябва да създава доверие в обществото, а не да създава съмнения. Връщам на ВСС предложението за назначаване на господин Иван Гешев за главен прокурор на Република България", завърши той.

Banner 468 x 60 px