Институтът за пътна безопасност е изготвил доклад за състоянието на автомагистралите в България. Заглавието е повече от стряскащо – автомагистрали на смъртта.

“Ние не използваме думата магистрали, защото реално нямаме магистрали. Това, което имаме, са скоростни пътища, иначе чести ремонти, силна аварийност и смъртни случаи, които са 3,5 пъти над европейските нива”, каза инж. Медоти Стилянов от Института за пътна безопасност в ефира на “България сутрин”.

Катастрофата е резултат от много причини, подчерта той. И добави, че са констатирани стотици километри сериозна деформация на пътната настилка, обезопасителни системи, които не вършат работа и неадекватна сигнализация.

banner

“Всичко това води до висока смъртност. Потресен съм как за последната година само за 7 км е извършен основен ремонт и то на третокласен път при бюджет, който е 2,5 млрд. – три пъти повече от това, което имахме преди. Това е резултат от управлението. Къде са тези пари? Управлението е некомпетентно да си свърши работата”, подчерта инж. Стилянов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му за последната година и половина са сменени 5 председателя на УС на АПИ.

“Българинът трябва да осъзнае, че продължаваме да търпим съществена нефункционалност. Гражданското общество трябва да постави управляващите в ситуация, в която да си свършат работата”, настоя той и категорично заяви, че управлението на съоръженията е причината за високата смъртност.

“Автомагистрали” беше създадено с идеята да извършва текущи ремонти, а те всъщност строят автомагистрали, това е жалко. Говорим за сериозен управленски проблем. Докато той не се реши, ще говорим за проблемите”, убеден е инж. Стилянов.

350 км са със сериозни деформации на пътната настилка, това са 50%, но процентът нараства, каза той.

“Инфраструктурата не е в състояние да предостави безопасна мобилност. Не говорим за камери за скорост. Въпросът е как средствата се инвестират за безопасната мобилност”, смята експертът.

“Ако е нужно, можем да ги вкараме от Европа. От ИПБ след инцидента в Своге направихме международен форум и трансфер на знание. Трябва да излезем от концепцията на човек – път – автомобил. Това е концепция от 60-те години. Трябва да се учреди екип, способен да действа”, обобщи той.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!