Европейският парламент призова днес Съветът на ЕС да гласува до края на годината решение за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство. Резолюцията бе подкрепена с 547 гласа “за”, 49 бяха против, а 43 евродепутати се въздържаха.

ЕП “изразява изумление” от това, че от 2011 г. Съветът на ЕС не е успял да вземе това решение, въпреки многократните призиви на евродепутатите и Европейската комисия. Отчита се, че още през 2011 г. двете държави бяха изпълнили всички необходими условия за пълното прилагане на законодателството за Шенген.

ЕП настоятелно призовава Съвета на ЕС да предприеме всички необходими стъпки решението да бъде прието до края на 2022 г., като по този начин да отпаднат проверките на пътниците по всички вътрешни граници за двете държави в началото на 2023 година. Евродепутатите приветстват това, че Румъния и България поканиха тази година проверяващи от ЕС да се уверят отново в състоянието на границите, въпреки че държавите вече са изпълнили всички правни изисквания и няма основания за по-нататъшни оценки.

banner

Допълва се, че приключването на процеса на оценка по Шенген за България и Румъния и готовността на двете страни да приложат изцяло шенгенското законодателство бяха потвърдени първоначално от експертите от работна група и в заключенията на Съвета на ЕС от 9 и 10 юни 2011 година. На 8 юли 2011 г. Съветът на ЕС потвърди, че са изпълнени необходимите условия за защитата на данните, охрана на въздушните, сухопътните и морските граници, полицейското сътрудничество, Шенгенската информационна система, визите.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!