Destiny

Този защитник на ромите крещи в ефир

блиц блиц

Уличното правосъдие е практика в гетата. Това заяви в "Здравей, България" общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера по повод напрежението във Войводино. Имаме проблем със социалния живот на циганите в гетата. Това е социален модел, каза той. Гетото не са сградите, а съзнанието на тези, които го обитават, каза Контрера.

По думите му вече трябва да говорим на първо място за възпитание. Без държавата да се намеси със сила няма да станат нещата, каза Контрера. Според него вървим към намаляване на социалните им помощи. В студиото с него бе и Христо Николов, председател на фондация „Саворе”.

С острия си език той бързо се разпали в защита на ромите и само след секунди вече започна да крещи пред водещите Аделина Радева и Виктор Николаев. Блондинката се шокира и въпреки че първоначално опита да води спор с него, след минути се предаде. Въпреки спокойния вид на Контрера, все пак се стигна до вербално стълкновение с опонента в студиото. Защитникът на ромите пък оспори твърдението, че те не се образоват. "Не мога да цитирам точни данни, но по мой спомен над 7000 роми в момента учат в университет", каза той, а реакцията на Карлос Контрера бе шокираща и красноречива - шокирана.

"Без репресии няма да стане. Можеш да убедиш човек, който иска да води диалог и те разбира. Този тип население виждате как се държи. Агресията и насилието за тях е легитимен способ за решаване на конфликти”, каза общинарят. „„Саворе” означава „всички”. Господин водещ, ще си позволя да отговоря както си искам на въпроса ви. Уж всичко тук е спонтанно, но става преди избори. Гетата не са заложени още вчера. Тази бомба със закъснител. Българското общество ползва жаргонен термин в мозъка си – „улично правосъдие”. Няма институция там, където трябва да бъде”, каза Николов. „Циганите в гетата просто не искат да живеят с бели хора”, заяви Контрера.

Banner 468 x 60 px