Destiny

Борисов: С Китай не делим Европа, а намираме пари за проекти, които не са й интересни

24 часа 24 часа

Със съвместни проекти от няколко държави можем по-лесно да намерим финансиране заедно с помощта на Китай. Това каза премиерът Бойко Борисов на откриването на бизнесфорума от инициативата 16+1 в НДК. На него участват 1500 компании от Китай и страните от Централна и Източна Европа.

Благодарение на тези срещи и проекти можем да подобрим стокооборота и отношенията си с Китай. "Това е нашата седма среща в този формат, който цели укрепване на Европа. Ние нямаме за цел да разделяме Европа, както се опасяват някои. Тези срещи ни помагат по-бързо да наваксаме изоставането си от старите страни членки на ЕС. На тях намираме финансиране за проекти, за които еврофондовете не достигат или пък не са интересни за ЕС", заяви още Борисов.

"Западните Балкани не могат да бъдат разглеждани отделно. Всеки техен проект се отнася и за Гърция, Румъния, България, Хърватия и Словения. Тук има представители и на Австрия и на ЕС. Балканите успяхме да се представим добре", каза още българският министър-председател.

Министърът на икономиката Емил Караниколов откри форумът 16+1. Той поздрави ръководителите на правителствата на страните от Централна и Източна Европа и на Китай на Седмата среща на инициативата. Той вижда в нея основа за развитие на сътрудничеството във високите технологии, информационни технологии, транспорт, енергетика, туризъм. От името на Китайската страна искам да изразя своята благодарност на лидерите на държавите от Централна и Източна Европа за присъствието на 7-ата среща 16+1, заяви министърът на търговията на Китайската народна република Джон Шан на откриването. Той изтъкна, че бизнес форумът, който се провежда за 8-а година, се е превърнал в много важна платформа за сътрудничество между Китай и страните от ЦИЕ

Banner 468 x 60 px