Destiny

Каракачанов: Военна техника има, но фирми за банички и бикини обжалват обществените поръчки за ремонта й

Черната кутия на падналия хеликоптер се разчита. Не искам да коментирам, защото и в момента тече разследване на военна полиция и прокуратурата. Към момента има две версии за катастрофата - повреда на опашния винт или пилотска грешка. Нека да изчакаме. Оцелелият техник не е разпитван и иинформация от него не е събирана, защото няма лекарско разрешение. Разговарях с него още на другия ден. Неговият спомен е, че хеликоптерът се е завъртял, но всичко е станало за 2 секунди все пак.

Това каза в сутрешния блок на bTV вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов, който коментира тежкия инцидент с падналия хеликоптер в Авиобаза "Крумово". "Хеликоптерът е бил на ремонт 2016 година. В същия ден са извършени още три други полета. Преди всеки полет се извършва проверка и хеликоптерът е бил годен за летене. Разследването ще покаже дали е допуснат пропуск. Обжалването на обществени поръчки пречи на ремонтирането на военна техника. Не може фирма правеща банички или продаваща бикини да обжалва поръчка за ремонт на военна техника. Още другата седмица ще предложа промени и фирми, които нямат нищо общо с военната техника, да не могат да обжалват. Това е недопустимо. В момента имаме 245 пилоти. Те летят много малко. По-малко от половината пилоти летят. Не мога да кажа точните цифри, защото това е държавна тайна. Техника има, но тя не е отремонтирана и седи в хангарите. Загиналите пилоти са имали 17 летателни часа за тази година", разкри Каракачанов.

"Веселин Марешки си прави евтин пиар със смъртта на двама пилоти. Това е отвратително. Това е цинизъм и ако не бях министър, щях да употребя друга дума. Този човек бърка хеликоптер и самолет. Смешно е да коментирам исканията му за оставка. Явно изпълнява поръчки. Човекът с една камара дела не може да ми говори за морал", заяви министърът на отбраната.

"На мен името Северна Македония ми харесва. България е признала Република Македония и няма проблем с името. Проблем имат Гърция и Македония. Проблемът не е решен напълно и това се дължи главно на вътрешнополитически деления. Казусът и споровете между Гърция и Македония не ни вълнуват. Ние сме подписали договор за добросъседство с Македония и там е ясно е записан, че има отказ от всякакви териториални претенции. Договорът се спазва. Северна Македония няма как да претендира за Пиринска Македония", категоричен беше Каракачанов.

"Вотът на недоверие не ме притеснява. Той може да бъде полезен, ако е професионално насочен. Ако се изроди в приказките на Марешки, няма да има никакъв смисъл от този вот. Към момента няма никакви изгледи за предсрочни избори. Икономиката върви. Има проблеми за решаване, но работим усилено.  Нормално е да има и различия в коалицията. Там също спорим и коментираме. Не можем всички да бъдем еднакви. Не виждам никакви опции вотът да мине", завърши вицепремиерът.

Banner 468 x 60 px