Destiny

Борисов обеща на превозвачите да защити интересите им пред Меркел и Макрон

Превозвачите ще изкарат камиони и автобуси на мирно шествие пред НДК на 16-ти май, а на следващия ден - 17 май - камионите ще паркират пред резиденция "Бояна". Тези дни се провежда срещата на върха Европейски съюз - Западни Балкани.

Представители на браншовите организации обявиха тези свои намерения след срещата си с премиера Бойко Борисов в Министерски съвет. Борисов е заявил, че ги подкрепя в исканията им за отпадане на 4 пункта от пакета за транспортна мобилност, който е в Европейския парламент. Нашите превозвачи са против изискването шофьорите да се връщат на 3-4 седмици у дома срещу ограничението на каботажните превози срещу изискването да се спи в хотел без да има охраняеми паркинги за камиони и след 3-я ден в една държава да се плаща като командировка минималната работна заплата на мястото, където се намират. Борисов е заявил, че ще разговаря отново с френския президент Еманюел Макрон, с германския канцлер Ангела Меркел, за да защити интересите на българските превозвачи.

Това каза пък  министърът на транспорта Ивайло Московски. Поправките, особено за командировките, са известни на нашите превозвачи, а и в цяла Европа като поправките Макрон, тъй като още като финансов министър, той ги въведе във Франция. Българските превозвачи смятат, че големите европейски държави искат да отстранят българските превозвачи от пазара и да им вземат шофьорите. Това пък заяви Миролюб Столарски, председател на БАСАТ (Българската асоциация на сдруженията на автомобилния транспорт). Председателят на съюза на международните превозвачи Ангел Траков заяви, че се обмислят и други варианти на протест, като например блокиране на международните фирми.24 часа

Banner 468 x 60 px