Destiny

Дани Каназирева: Къде са отчетите за разходите за Европейска столица на културата?

Председателят на групата съветници от „Съюз за Пловдив“ Дани Каназирева настоява фондация „Пловдив 2019“ да внесе в Общинския съвет дължимите тримесечни отчети за разходите си. Съветничката отправя и конкретни въпроси до кмета Иван Тотев за развитието по инфраструктурните проекти, свързани с Европейска столица на културата.

Дани Каназирева припомня, че още на 27 юли миналото лято Общинският съвет прие решение, което задължава изпълнителния директор на фондацията да представя на Община Пловдив отчет за разходите на всеки три месеца. Кметът пък е задължен да внася тези отчети за обсъждане и приемане в Общинския съвет. Това не е направено.

„До този момент нито един отчет не е внесен в Общинския съвет, а за това време трябваше да има два отчета. На 27 април трябва да се внесе третият. Миналото лято предложихме тази форма на отчетност и мнозинството я прие. Защо обаче никой не спазва решенията на Общинския съвет?“, пита Каназирева.

Фондация „Пловдив 2019“ се разпорежда с бюджет за милиони левове за подготовката на Европейска столица на културата – през 2017 г. този бюджет бе 5,5 млн. лева, а през 2018 г. е близо 9 млн. лв. „Съюз за Пловдив“ посочва, че това са пари на всички данъкоплатци и изразходването им не може да става зад гърба на хората.

„Има два големи проблема – първият е, че Пловдив наистина закъснява и рискуваме представянето си през 2019 г. Вторият е липсата на прозрачност – това създава недоверие и разрушава така необходимата съпричастност на всеки пловдивчанин към каузата Европейска столица на културата“, обясни Каназирева.

Според „Съюз за Пловдив“, сериозно безпокойство предизвиква и това, че до този момент няма завършен нито един инфраструктурен проект за Европейска столица на културата – площад „Централен“, кино „Космос“, галерията на ул. „Гладстон“ и галерията под стълбището на „Каменица“, Тютюневия град, Концертната зала и зоологическата градина. Тези обекти бяха включени в програмата от самата Община и бяха подпомогнати с държавно финансиране, но нямат изготвени и одобрени технически проекти, не са избрани и изпълнители. 

Дани Каназирева предупреждава, че забавянето създава реална опасност Пловдив да провежда културните събития в старите зали и галерии, със затворена Концертна зала,  с недовършен централен площад и археологически комплекс Римски форум. В същото време италианският град  Матера посреща Европейска културна столица през 2019 г. напълно преобразен, с много нови музеи и зали.

„Съюз за Пловдив“ очаква Иван Тотев да отговори на следните въпроси: 

1.Каква е причината до този момент нито един отчет на фондация „Пловдив 2019“ да не е внесен в Общинския съвет? 

2.Кога ще бъде завършена реконструкцията на пл. „Централен“ и каква е причината за забавянето й? 

3.Какви дейности ще има в кино „Космос“ и кога ще бъде завършен ремонтът? 

4.Има ли проект за Тютюневия град и кога ще бъде реализиран?

5.Кога Концертната зала ще бъде основно ремонтирана?

6.Кога ще бъде изградена художествена галерия под стълбището на „Каменица“?

7.Кога ще бъде отворен зоопаркът и защо строително-монтажните работи не са завършени?

Каназирева очаква от община Пловдив да посочи планираните средства, одобрените проекти, избраните изпълнители и сроковете за изпълнение.

Banner 468 x 60 px