Destiny

ВМРО иска повече пари за ин витро в Пловдив

С 30 хиляди лева да бъдат увеличени средствата за финансово подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми, предлагат съветниците от ВМРО, част от групата на Патриотичния фронт в ОбС в Пловдив. Предложението е внесено в местния парламент и ако се гласува през 2018 година общинския „Фонд Ин Витро“ ще има бюджет от 100 000 лв, съобщи общинският съветник Нина Гьошева.

По думите й все повече млади семейства в града имат репродуктивни проблеми и по-големият бюджет ще може да отговори на нуждите им. Според Вера Вулджева, регионален координатор на Фондация „Искам бебе“, с приетите промени на национално ниво от тази година се дава възможност за ин витро процедури на много повече двойки.

Със средства от общинските фондове ще може да се подпомогнат финансво семействата в подготвителния етап за ин витро - необходимите изследвания, манипулации и други процедури, които не се заплащат от държавата и са скъпи. Тя припомни, че броят на процедурите ин витро,които ще финансира Фондът за асистирана репродукция вече е увеличен от три на четири и са предвидени четири трансфера на замразени ембриони – дейност, която до сега не е финансирана от държавата. На практика по този начин ще се увеличи шансът за забременяване на жените, смята Вулджева.

За първи път се дава възможност и на онкоболни жени да се възползват от ин витро процедури. Предстои общинските фондове да изготвят правилници за работа и свои регламенти за това как да бъдат разпределени парите спрямо нуждите на семействата.бнр

Banner 468 x 60 px