Destiny

Румен Радев: Полетът с "Рафал" не може да се откаже

Във втория ден от посещение си във Франция президентът Румен Радев се срещна с водещи френски компании от авиационната промишленост, земеделието и производството на храни и отбраната.

Държавният глава покани компаниите да засилят технологичното и индустриално сътрудничество с България, както и производството си у нас. В срещата участваха представители на Air France, производителите на компоненти за Еърбъс и други. По-късно президентът се срещна с генералния директор на ЮНЕСКО и на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Държавният глава посочи пред медиите, че г-жа Азуле го посрещнала с думите: „Заповядайте, това е българска територия” – заслуга, която Радев отдаде на предшественицата на Азуле - Ирина Бокова.

По време на срещата двамата са обсъдили важни теми като образование, опазване и развитие на културното и историческо наследство. „Поставих въпроса дали може да разчитаме на ЮНЕСКО за помощ във всички дейности при археологически разкопки, знаете, че в България имаме още много какво да откриваме, не ни достигат средства”, заяви Радев и продължи: "Говорихме как да се разшири дейността по опазването на това наследство, така че да бъдат инкриминирани всички опити за кражба на културно и историческо наследство, включително и на международно ниво”.

В края на визитата си президентът Радев ще лети с военен самолет „Рафал”. По думите на българския държавен глава Еманюел Макрон му е дал идеята и това е било предложение, което не може да се откаже./24 часа

Banner 468 x 60 px