Destiny

Пак поругаха паметника на Альоша в Пловдив, от БСП обявиха: Това е неофашизъм и трябва да бъде наказан!

Тази нощ отново е поруган паметникът на Альоша в Пловдив. По този повод Градския съвет на БСП излезе с гневна декларация.

PlovdivNews публикува позицията на социалистите без редакторска намеса:

ДЕКЛАРАЦИЯ 

на Градския съвет на БСП гр. Пловдив

Относно: Поредното поругаване на паметника Альоша в гр. Пловдив

Ние, пловдивските социалисти, остро осъждаме поредното посегателство върху паметника „Альоша”. 

Тази сутрин, на дата 10 ноември 2017 година, монументът осъмна грозно изрисуван със свастики, антисемитски лозунги и обидни политически послания. Отново наблюдаваме целенасочено демонстриране на варварско отношение към историческите и културните свидетелства за Втората световна война и за победителите в нея. Няма сила, която да промени или подмени факта, че Червената армия победи Хитлеристка Германия и смаза „кафявата чума”, завладяла тогава Европа. Тази война беше най-жестоката и най-кървавата в историята на човечеството и нямаме право да забравяме. Паметникът на съветския войник,  който пловдивчани нежно нарекоха Альоша, вече шейсет години се извисява от тепето, за да ни държи будни и да ни напомня думите на Юлиус  Фучик „Хора, бдете! Никога повече фашизъм!”. 

Днешният вандализъм е проява на неофашизъм и той трябва да бъде наказан!

Призоваваме президента, премиера, политическите лидери на всички партии да осъдят тази проява на антисемитска и античовешка агресия. 

Настояваме пловдивската местна власт да предприеме всички мерки за охрана и защита на паметника. Осемхилядолетният Пловдив, градът  на мултиетническата толерантност и бъдеща европейска столица на културата, е призван да бъде пример за уважение, съхранение и опазване на историята, нейното материално и духовно наследство. 

Ще очакваме в неделя, 12 ноември, в 12.00 часа на паметника „Альоша” онези, които помнят саможертвата на хилядите загинали във Втората световна война, и всички, които осъждат неофашистките посегателства. 

Градски съвет на БСП – Пловдив 

10 ноември 2017 г. 

Гр. Пловдив 

 

Декларацията подкрепят: 

Областен съвет на БСП Пловдив 

Младежко обединение в БСП – Пловдив

Национално движение „Русофили” област и град Пловдив 

Дружеството за приятелство с народите на Русия и ОНД

Младите пловдивски социалисти ще охраняват паметника от тази нощ. 

 

Banner 468 x 60 px