Destiny

Председателят на Нова Република с извънредно изявление по повод скандала с Национален парк Пирин (ВИДЕО)

Председателят на Нова Република Радан Кънев направи извънредно видео изявление по повод скандала с Национален парк Пирин: 

Снощното решение на МОСВ за одобряване на плана за управление на НП #ПИРИН е скандал, престъпление срещу българската природа и удар по интереса на местните общности.

Одобряването на план за управление на Национален парк без екологична оценка ще доведе неизбежно до жалби, ще падне в съда, ще забави плана с нови две-три години. Това са години, в които хората в Разлог, Кресна, Добринище няма да могат да развиват устойчив бизнес. Години, в които туризмът в Пирин ще остане монопол на една фирма.

Допускането на "контролирана" сеч в огромна част от парка е предаване на най-ценната българска гора в ръцете на дървената мафия.

Решението на толкова болезнен и деликатен въпрос на тъмно, в навечерието на празници, е пример за корупция и безотговорност.

За нас от Нова Република, опазването на българската природа е неделима част от родолюбието. Българската планина и гора са не само част от националния ни химн - те са в основата на националния ни идеал. Затова и една от точките на нашия Пакт за растеж без корупция е забрана за сеч на вековни гори в национални паркове.

Надявам се МОСВ незабавно да отмени незаконното си решение и да премине към екологична оценка, в диалог с местните общности.

Media

Banner 468 x 60 px