Кандидат- депутатите на БСП се срещнаха с жители на Северен

Кандидатите на „БСП за България” за народни представители от 16 МИР – Пловдив град, с водач проф. Иво Христов, се срещнаха със стотици жители на пловдивския район Северен и обсъдиха с тях управленските приоритети на левицата и вълнуващите пловдивчани и всеки българин проблеми.

Доц. д-р Георги Йорданов, втори в листата, изтъкна експертно разработената предизборна платформа на БСП и открои образованието, здравеопазването и политиката за доходите, като стожерни сектори, докосващи съдбите на хората.

„Ако трябва 100 и повече години след Димитър Благоев да поставим въпроса „Що е то социализъм и има ли почва у нас?”, отговорът е – почва има и то повече от всякога”, заяви пред аудиторията проф. Иво Христов. Той открои главната причина: наличието на тежки социални диспропорции и социално неравенство. И се конкретизира: „България е страна, в която 1% от населението притежава 70% от активите на общетвото. Социалното неравенство у нас ни доближава до страни от третия свят, а не до европейските. В България 40% от населението са неграмотни, една значителна част от активния социален капитал – младите хора, са се изнесли от страната, тъй като не виждат перспектива и бъдеще тук. България, в резултат на т.нар. преход, е страна, която е деиндустриализирана. Пловдив и регионът около него бяха основни центрове на развитие на електроника, военна индустрия и всичко свързано с нея - припомни социалният анализатор. България е била трета в света по производство и експорт на електрокари и кари; на първо място по производство на паста за зъби; на едно от първите места по производство на гъвкави автоматизирани системи и по производство на специални стомани, на нано и биотехнологии. В момента една част от това е напълно унищожена, а други са на път да бъдат унищожени безвъзвратно. След като катастрофирахме челно в реалността и виждайки сегашното състояние, мисля, че ни се предоставя последен шанс да направим нещо. Кога, ако не сега! И кой, ако не ние!” – заключи водачът на пловдивската листа с № 10.

Проф. дфн Донка Ангелова – четвърта в листата, с присъщото си чувство за хумор, но и със сериозно безпокойство, говори за застрашителната неграмотност, притискащата ни висока смъртност и погубващата ни като нация ниска раждаемост. Тя определи любимия си град Пловдив като символ на етническия диалог и вечна столица на културата.

За младежките политики на БСП говори третата в листата на пловдивските кандидат-депутати с № 10 25-годишната Теодора Халачева. Равнопоставеността, достъпността, качественото и навременното медицинско обслужване бяха акцентите в изказванията на д-р Атанас Баташки и д-р Любомир Паунов.

Banner 468 x 60 px