Биков: Възможният вариант е антикризисно правителство от експерти

„Не сме в ситуация да избираме добрия вариант. Ние сме в ситуация да избираме възможния вариант. Възможният вариант за следващото Народно събрание е да се избере редовно правителство, което да бъде непартийно.

Ние нямаме проблем с липса на правителство – правителство имаме и в момента. Имаме проблем с това, че нямаме Народно събрание. За да има парламент, е нужно редовно правителство. Всички политически сили биха могли да осъществят този технически акт за избиране на кабинет – разбира се, с определени условия. След което това редовно правителство да търси подкрепа за всеки свой проект”. Това заяви Тома Биков – кандидат за депутат от ГЕРБ-СДС, в студиото на „Денят на живо“ по NOVA NEWS по повод предстоящите избори.

По думите му такова правителство може да бъде наречено антикризисно. „Това е рискова формула, но сме стигнали до там, че да нямаме много полезни ходове”, смята Биков. Всички проблеми, според него, идват от политическата криза и липсата на поемане на политическа отговорност за последните две години.

„Беше унищожен един от консенсусите – фискалната политика”, каза Биков.

Относно финансовата политика и вчерашната информация, че държавата може да фалира, Биков каза: „Ако бъде продължена политиката на Асен Василев, ще се стигне до заем от МВФ и до невъзможност на държавата да изпълнява задълженията си беше коментарът вчера на финансовия министър Росица Велкова”.

По думите му сме забравили за МВФ – „имаше Ан Макгърк, имаше мисия, имаше спасителни заеми, имаше фалит на българската държава и то – втори, първият бе 1989-90-та година. Забравихме тези неща, защото в България бе сформиран консенсус след 1997 г., който поддържаше бюджетна дисциплина. Той намали външния дълг и даде възможност на страната да се кредитира много евтино, да усили позицията си на международните пазари и България имаше самочувствие”.

Биков припомни първото изказване на Асен Василев, според когото случващото се през последните 25 години било грешка. Според кандидатът на ГЕРБ-СДС за последните две години България е загубила финансовата си независимост.

„Към момента има 12 млрд. лева във фискалния резерв. Февруари имало 16, сега има 12, а като дойдат погашенията към външния дълг, след няколко дни ще има 10 млрд. лева. За два месеца сме изхарчили 6 млрд. лева”, обясни Биков и припомни вота на недоверие към кабинета на Кирил Петков за провал във финансовата политика на страната.

Според него приемането на бюджет в предизборна обстановка крие рискове. „Аз нямам надежда, че в предизборна обстановка ще приемем по-добри бюджети от тези, които приехме миналото лято и лятото на 2021 г. Рискуваме да задълбочим тази ситуация и да доведем до финансов крах”, каза Биков.

Той назова депрофесионализиране на служителите в Националната агенция по приходите (НАП) и в Министерството на финансите, както и на държавната администрация.

Той изтъкна годишнината от ареста на бившия премиер Бойко Борисов, бившия министър Владислав Горанов и на пиара Севделина Арнаудова. Впоследствие арестите им бяха обявени за незаконни.

Banner 468 x 60 px