Днес българската прокуратура повдигна обвинение, че български министър е следвал задължителните указания на Европейската комисия. Обвинението е по сигнал на ГЕРБ, които вместо да защитават българските интереси, защитават тези на Путин и поставят под риск българския иск срещу Газпром.

Това написа в профила си във “Фейсбук” съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков по повод повдигнатото обвинение срещу Александър Николов – бивш министър на енергетиката в кабинета му.

“Българската държава беше зависима от десетилетия и цялата газова система беше в хватката на един доставчик – Газпром. След 12 години управление на ГЕРБ и след 14 години от влизането ни в Европейския съюз, България продължаваше да бъде зависима от същия този единствен доставчик за 95% от своите количества. България беше притисната в ъгъла и беше задушена от липсата на алтернатива. Цените, на които България е купувала газ през този период, бяха по-високи от тези на европейската борса. Въпреки създадената истерия за “хаос и разруха в енергетиката”, първоначалният шок от спирането на доставките от Газпром за цяла Европа, цените се успокоиха и понижиха далеч под тези на руския доставчик. Когато правителството на ГЕРБ харчи 3 милиарда български средства за една тръба, която не дава никаква диверсификация, тръба, която има единствена цел да заобиколи Украйна, тръба, която даже няма капацитет да достави и една молекула газ за България, и тръба, която се построи от руски подизпълнители, които оставят луксозни джипове по гаражите на бившите управляващи за благодарност, българската прокуратура беше спокойна и не гъкна дори”, припомня той.

banner

“По време на същото управление бяха намерени много причини да не се случва гръцката връзка за доставка на азерски газ, въпреки че е 3 пъти по-евтино за България. А бившето ръководство на Булгаргаз два пъти се отказа писмено от правото да получава евтиния газ и реално българските домакинства трябваше да плащат разлика от стотици хиляди на ден през своите сметки за парно. Българската прокуратура беше спокойна и не гъкна дори, защото пазеше интересите на един чужд режим. В условията на едностранно и неочаквано спиране на доставките на газ от Газпром, което опита да подчини на волята си цяла Европа, ние не се огънахме.

С кабинета Петков, България за пръв път от години имаше правителство, което защити българския национален интерес и достойнството на българските граждани и институции. Между България и Газпром имаше договор и той трябва да се спазва! В този момент България беше пример и за Европа като успя за 2 седмици да стане от 95% зависима до 0% зависима от руски газ. Бяха осигурени два кораба с втечнен газ, така че да няма нито ден без газоподаване за българскиет домакинства и бизнес на цена, която беше същата като тази по неспазения договор с Газпром. България показа, че има смелостта, но и готовността да отхвърли газовата атака. България е горда страна и трябва да защитава националния си интерес и независимост!”, пише още Петков.

“Изглежда българската прокуратура се опитва да покаже, че на всеки, който играе срещу интересите на Русия, и в защита на България, ще му бъде повдигнато обвинение! Днешната ПР акция на прокуратурата в навечерието на изборите е поредното доказателство, че е дошло времето, в което добрите сили с каузи да се обединят, за да може България да разгърне пълния си потенциал на справедливо общество, в което всеки е свободен да осъществи мечтите си”, завършва той.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!