Още 20 български спасители излитат тази сутрин от летище “Враждебна” със самолет “Спартан”, за да се присъединят към екипите, които помагат при издирването на оцелели след земетресението в Турция. Изпраща се и допълнително оборудване – термокамери и палатки.

“Снощи около 20 часа получихме искане от турската старана чрез турския посланик да изпратим още спасителни екипи. След бързата организация и координация с МВР екипите бяха осигурени. ВВС осигуриха транспорта и днес превозват около 20 спасители”, каза министърът на отбраната Димитър Стоянов.

Те отиват на същото място, на което са и вече изпратените екипи от Пожарна безопасност. Има остра нужда от спасителни екипи, които да търсят затрупани хора, страната ни има готовност да изпраща още екипи.

banner

“Досега не чакаме молба, действаме превантивно, активни сме от наша страна и разговаряме с посланика непрекъснато. Доколкото ми е известно, утре ще има още един курс с около 30 медици, които да бъдат изпратени в Адана. В събота ще има още един или два полета, но чакаме заявки, не са утвърдени още исканията на колегите ми”, каза още министърът.

Смяна на екипи ще има в събота, тогава се очаква у нас да се върнат отрядът от Столична община и част от спасителите на БЧК. Имаме готовност да летим в посока Адана, чакаме заявките от турска страна, заяви министърът.

Очаква се всички разходи на Министерството на отбраната да бъдат възстановени от Европейския съюз, но не това в момента е важното, посочи още Димитър Стоянов.

България е една от държавите, които първи се отзоваха след опустошителните трусове. Екипи и техника заминаха още на първия ден на трагедията и веднага се включиха в разчистването и издирването на хора под развалините. Доброволци също бързо се организираха с дарения и обучени хора. Създадени са и редица кампании за набиране на средства.

 

 

 

 

 

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!