Destiny

Последна гореща версия за съставянето на правителство

Има сериозни шансове за съставяне на правителство в рамките на това Народно събрание. Това смятат депутати от различни парламентарни групи, пише „Флагман“.

Погледите са насочени най-вече към третия проучвателен мандат, който се очаква да бъде даден на най-малката група в Народното събрание – тази на „Български възход“ (БВ) на Стефан Янев.

„Ще има правителство. Янев може да е премиерът“, отсече депутат от „БСП за България". Той все пак призна, че мнението му по-скоро е базирано на лично усещане, а не толкова на водени конкретни разговори зад кулисите.

Отношенията на БСП с доскорошните им партньори от „Продължаваме промяната“ (ПП) и „Демократична България“ (ДБ) са безвъзвратно влошени и червените си дават сметка, че ситуацията се променя и че ако искат да влязат пак във властта, ще трябва да се преориентират отново към „статуквото“.

Според депутат от ДБ приемливата формула, която Нинова може би ще преглътне, е да се сформира „кабинет на спасението“ с мандата на БВ.

Очаква се в него да няма ярки политически лица.

Подготовката на процеса започнал още с компромисния избор на председателя на парламента Вежди Рашидов с гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП и БВ.

До протестите срещу хартиената бюлетина миналата седмица имало дори активни разговори за управление с третия мандат в този формат. Митингът в София, който събра няколко хиляди човека, обаче довел до известен смут у ГЕРБ.

Но все пак идеята за управление на коалиция „Рашидов“ не пропаднала напълно. Имало само тактическо отстъпление от нея, а разговорите били временно „замразени“.

Очаквало се пай в евентуалното правителство да получи и президентът. Очаква се в него да останат няколко министри от настоящия служебен кабинет. Не се изключва дори и като компромисен вариант премиер да е Гълъб Донев.

За да има редовно правителство, освен БСП обаче ще трябва да бъде сериозно мотивиран и лидерът на най-голямата формация ГЕРБ Бойко Борисов.

Представител на партията му коментира, че те искат в управлението да бъде въвлечена и „Демократична България“ (ДБ). Това щяло да е стъпка към излизането на ГЕРБ от изолацията, която й пречи да влезе в нормална коалиция, която тя да лидира.

От ДБ обаче изобщо нямат такава нагласа. Те до голяма степен се водят от поведението на „Продължаваме промяната“, които са в позиция на радикални опоненти на ГЕРБ.

ПП и ДБ тази седмица обявиха готовност да излъчат кабинет на малцинството с втория мандат. Те обаче поставиха почти невъзможни условия, които минират тази възможност в зародиш.

Депутат от ПП коментира, че ДБ не биха влезли в играта с третия мандат, което разколебава ГЕРБ да се включи в нея. За да се случи, Бойко Борисов трябвало и да свика Национално събрание на ГЕРБ, което да отмени решението да не се влиза в общо управление със соцпартията.

Ако в близките седмици заедно с настъпването на зимата обаче се изострят кризите у нас и в региона, компромисната коалиция ще може да бъде оправдана много по-лесно

Banner 468 x 60 px