НС ратифицира договора за изплащане на 8 нови самолета Ф-16

Със 152 гласа "за", 42 "против и 7 "въздържал се" парламентът ратифицира споразумението между България и Федералната резервна банка на Ню Йорк за откриване на сметка, чрез която ще бъдат платени осемте нови изтребители Ф-16 Блок 70 по договора, сключен на 15 юли със Съединените щати.

Освен самолетите, в поръчката са включени боеприпаси, средства за обучение на ВВС, поддръжка и резервни части за 1.2 милиарда долара разсрочено до 10 години.

Периодът на отсрочка е предложен от правителството на САЩ. След влизането в сила на закона за ратификация министърът на външните работи трябва да уведоми правителството на Съединените американски щати за изпълнение на националните процедури.

Договорът не предвижда компенсации за пропуснати ползи. Всяко разногласие ще се решава чрез междуправителствени консултации.

Ратификацията на договора беше подкрепена от депутатите на ГЕРБ, "Продължаваме Промяната", "Демократична България", "Български възход" и ДПС. Против гласуваха от левицата и "Възраждане", а 7 народни представители от ПП се въздържаха.

Banner 468 x 60 px