ВМРО излиза на протест пред ЦИК в петък от 12.00 ч. заради секциите в Турция.
Настояваме декларациите да се попълват лично само и единствено в изборните помещения! Това заяви в студиото на БНТ главният секретар на ВМРО Юлиан Ангелов.

Той беше категоричен, че българите ясно виждат, че в Турция не се осъществява честен вот, а се гласува под строй. Изборите се организират от турската държава и от службите, което е недопустимо. Това изкривява вота – чужда държава се намесва във вътрешната политика на България. Няма как да допуснем това отново, каза Ангелов и призова:

В петък, 23 септември, пред ЦИК организираме в 12 ч. протест, за да покажем, че трябва да се вземат мерки по въпроса с намесата на Турция във вътрешните дела на България. ЦИК има правомощия да вземе решение и на база на доклад от МВнР може да закрие или разкрие секция. Примерно на база такъв доклад секции в Турция може да бъдат разкрити само в консулства и в посолството. Така българската държава ще контролира изборния процес там, а не турската, даде пример главният секретар на Организацията.

banner

Той отбеляза, че няма как 3000 души да гласуват в една секция под строй.

Когато ВМРО беше в парламента ограничи броя на секциите в Турция. Представителите на ВМРО в ЦИК наложиха правила декларациите за гласуване в чужбина да се попълват само на място в изборните секции. Ето това може да направи и сега ЦИК. А не да допусне, както на изборите миналата година, да гласуват с декларации, попълнени от някой друг отвън. Ние нямаме против хората зад граница да гласуват, но нека това е по честни правила, категоричен беше Юлиан Ангелов.

Ето защо каним всички български граждани да дойдат, за да покажем на ЦИК, че трябва да вземе мерки. Примерно в Афганистан няма да има изборна секция, защото там са на власт талибаните вече, даде пример той.

По темата помага или пречи машинното гласуване Юлиан Ангелов каза, че за него е честно хората да имат право да избират дали да гласуват с хартиена бюлетина или на машина.

Има възрастни хора, които се притесняват да отидат и да гласуват на машината. Когато го задължаваш, ти му ограничаваш правото. Нали искате хората да гласуват – направете го така, че всички да имат достъп, даде различна гледна точка към спора за или против машинния вот Ангелов.

Той посочи още, че гласуването с машина има и друга задача и тя обслужва определени партии, а именно възрастните хора, които не са техен електорат, да не стигнат до изборните секции. С това реално тези партии си вдигат резултата.

Главният секретар на ВМРО беше категоричен, че политическият дневен ред последната година и половина не се води от обществения дневен ред. И даде за пример грозните скандали между водещите формации в изминалите три парламента, които показаха само, че те не се интересуват от хората, от войната, от инфлацията, от енергийната криза, а искат властта, за да обслужват личните или чуждите интереси на Анкара, Вашингтон, Брюксел или Москва.

Надяваме се до 2 октомври ВМРО да наложи своите тези и хората да ни разпознаят като един от факторите на стабилност в страната и защитник на националните интереси, както е било. Ние сме една от малкото партии в България, която през последните 30 години и в престоя си в управлението каквото беше заложила в програмата си, го осъществи за разлика от партии, които консумират властта за собствени цели или за чужд интерес, каза още Ангелов и подчерта, че не се осланя на социологията, защото ВМРО е в сила да направи много по-големи резултати от това, което социолозите дават.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!