Бойко Борисов: Подкрепяме решението за дипломатите, нeпоправими са откраднатите милиарди от това правителство

"Искам да благодаря на депутатите от ГЕРБ, а и на останалите депутати от опозицията, които успяха вчера от един слаб бюджет с огромни рискове, донякъде да го изправят". Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на извънредна пресконференция. 

"Този бюджет изисква много силна държава, за да може да го изпълни. В противен случай ще катастрофираме, а за целта българите трябва да бъдем много силни и единни", каза Борисов.

"Относно изгонването на руските дипломати - така гръмко обявено от Кирил Петков. После разбрахме, че не е той, а друг. Сега трябва да избираме пред една аматьорска и дилетантска позиция.

Аз и партията сме горди хора. Казахме, че докато не свърши войната в Украйна всички действия на правителството, свързани с агресора Русия, ще бъдат подкрепяни. Ние с две ръце подкрепяме това решение за дипломатите", обяви Борисов.

"Това трябваше разбира се да се случи по друг начин.

Днес ние трябва да избираме дали да подкрепим тези действия на правителството. Аз винаги съм казвал, че гласът на народа е глас Божи. Българският народ избра Кирил Петков и това правителство.

Това действие трябва да бъде продължено. Никаква крачка назад не трябва да прави правителството. Имат пълната ни подкрепа, защото иначе това би значело отказ от суверенитета", отсече премиерът на ГЕРБ.

"Сега има война – нещата са черни и бели. Ние подкрепяме действията на българското правителство, защото са избрани от народа. Щяхме да го направим по друг начин без да скъсаме дипломатическите отношения, но това е избрал народът.

Българският народ пожела промяната, а промяната носи това.

Ако има избори след два месеца, то българският народ ще се произнесе.

Призовавам правителството да не връщат назад и да си свършат работата докрай. Толкова са им възможностите, но крайната цел ние я подкрепяме.

Това, което не ни убива винаги е поправимо. Ние ще поправим и това.

Непоправимо са милиардите, които за тези месеци изтекоха в джобовете им през руските посланици. За по няколко секунди отново са продавали газ на приближени фирми. Десетки милиони са им в джобовете", каза още Борисов.

По думите му българският народ е обеднял заради всичко това, а и ще обеднява и още повече.

Борисов коментира и новината от последните минути, че Кирил Петков няма да е кандидатът за премиера на "Продължаваме промяната" (ПП) при връчването на новия мандат:

"Ще отговоря с шега, първо да кажа, че не съм чул, че ще сменят Петков, но аз приемам техния избор.

В България вече да не си лидер, защото лидерът на БСП не иска лидера на ПП, лидерът на ПП не иска лидера на ГЕРБ. Извинявайте, но тези лидери са повели стотици хиляди хора след себе си.

Лидер да не си! Защо? Защото никой не иска с тях да си играе.

Каква работа ми е на мен да отговарям кой ще е лидер на друга партия. Работата ми е този, който ще е там, да е истински лидер".

За действията на Петков за руските дипломати лидерът на ГЕРБ каза: "С типичната му фукара отиде в парламента да се направи на важен, а на следващия ден вика - "Чакай, не съм аз! Генчовска!".

"Ако видите детайлите, които службите са дали вчера... съвсем друг ще е прочитът ви. Днес трябва да се каже на чия страна си - ние сме на страната на демократичния свят и това сме го заявили преди няколко месеца", допълни Борисов.

Banner 468 x 60 px