Бившият министър на здравеопазването в служебното правителство Стойчо Кацаров може да бъде обвинен в длъжностно престъпление

bnr bnr

Бившият министър на здравеопазването в служебното правителство Стойчо Кацаров може да бъде обвинен в длъжностно престъпление заради договорите за купуване на щадящи Covid тестове за учениците.

От Специализираната прокуратура съобщиха, че по материали от проверка на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), е образувано досъдебно производство.

След приключване на разследването Специализираната прокуратура ще уведоми обществеността за резултатите, информират от институцията.

Казусът с бързите тестове за учениците стана публичен покрай изненадващото освобождаване на Димитър Петров като заместник- дравен министър в служебното правителство.

Дни след това той обвини Стойчо Кацаров, че тестовете са купени на завишени цени, че еднолично е движил покупката им и нарече процедурите „нескопосани“. Почти веднага Петров беше извикан в Антикорупционната комисия, която се самосезира.

В рамките на проверката обяснения даде и Кацаров, за да отрече да има злоупотреби. Друго обаче реши Комисията, оглавявана от подалия вече оставка Сотир Цацаров.

След разпити и анализ на документи КПКОНПИ обяви, че са събрани данни за промяна на условията по процедурите на етап извършена оценка, класиране на участници и подписване на договор с резултат - определени фирми са били толерирани, а здравното министерство - ощетено.

Така четирите поръчки за купуване и доставка на щадящи Covid тестове отидоха в прокуратурата и то в Специализираната, която се занимава с корупционни дела и с действия на лица от висшите етажи на властта.

 

Banner 468 x 60 px