Лена Бориславова: Българското правителство не работи и няма да работи под натиск

Посещението на българския премиер в Северна Македония беше верният ход, защото вече имаме положително решение. Иначе има и реципрочност кой кого да посещава, така че беше ред на българската страна да направи такава визита. Това заяви в студиото на "Лице в лице" по Би Ти Ви говорителят на кабинета "Петков" Лена Бориславова.

Тя бе категорична, че диалогът между Северна Македония и България е двустранен процес и българското правителство няма да взима решения под натиск.

Темата за членството на Република Северна Македония е изключително актуална не само по нашите географски ширини, но и в цяла Европа. Имаме експерти и всеки изразява своето мнение. Това е двустранен процес, в който само двете държави трябва да влязат в диалог. Това че някой се е изказал не означава, че българското правителство ще работи под натиск. Решения под натиск няма да се случват, подчерта Бориславова.

По темата със съдебната реформа Лена Бориславова, че управляващата коалиция вече е набелязала цели и скоро може да започне работата по същество. По думите ѝ два са основните ангажименти, касаещи съдебната реформа – от една страна е закриването на Спецправосъдието, а от друга е реформирането на Антикорупционната комисия. ,,Няма риск делата, които в момента се разглеждат от Специализирания съд, да отпаднат, тъй като ние ще променим законите по такъв начин, че да има несменяемост на съдебния състав и непрекъсваемост на производствата'', обясни тя.

По отношение на реформата на КПКОНПИ Бориславова посочи, че тя трябва да се превърне в независимо звено, а не в някаква алтернатива на прокуратурата. Когато има ясни данни и доказателства за извършени престъпления по НПК, трябва да може да се стига до истински, ефектви осъдителни присъди. Това е смисълът на цялата тази реформа, заяви говорителят на правителството.

Бориславова отхвърли обвиненията на прокуратурата, че управляващите се месят в дейността на съдебната власт. Прокуратурата пренебрегва едно базово правило още от римско време – имаме разделение на властите, имаме и принципа на власт власт възпира. Истината е, че прокуратурата дължи отчетност пред Народното събрание, защото няма нищо нелогично от това народните представители, които представляват българския народ, да поискат отчетност от прокуратурата, коментира още Бориславова.

Banner 468 x 60 px