През настоящата 2024г. се навършват 146 години от датата 3 март (19 февруари по стар стил) през 1878 г., когато е подписан предварителен мирен договор, известен в историята като Санстефански договор за прекратяването на Руско-турската война от 1877 – 1878 г., който ознаменува Освобождението на България.


Празничният ден в Пловдив ще започне в 11.00 часа с молебен в катедралния храм „Света Богородица”, отслужен от Негово Високопреосвещенство пловдивският митрополит Николай.

Тържественото честване пред паметника на Руските освободители на Бунарджика е в 12.00 ч. Официалното слово ще бъде произнесено от инж. Любозар Фратев – почетен гражданин на Пловдив. Водещ ще е един от най-добрите рецитатори в България – Христо Христов. В церемонията по полагане на венци и цветя ще вземат участие представителен взвод, венценосци, военен духов оркестър и комитет „Родолюбие“. И тази година преди началото на тържественото честване, членовете на комитет „Родолюбие“ отново ще поведат пловдивчани в „Поход на свободата“ – шествие до върха на Бунарджика, предвождано от копия от знамената на българското опълчение. Желаещите да се включат в похода трябва да се явят в 11ч. на сборния пункт пред ресторант „Южен полъх“ , (бившия „Малък Бунарджик).

banner

В 13.30ч. започва панихидата за загиналите за свободата на България герои пред паметника на опълченците на Централни гробища в Пловдив.

Вечерта на пл. „Централен“ в 18.30 ч. ще се състои тържествена проверка – заря по повод Националния празник на Република България – 3 март, с участието на военни формирования от гарнизон Пловдив. Официалното слово ще бъде произнесено от генерал – майор Явор Матеев – командир на „Съвместното командване на специалните операции“ на Българската армия. Диктор ще е актьорът от Драматичен театър Пловдив – Петър Тосков.

По повод Националния празник, Община Пловдив организира два концерта с вход свободен за пловдивчани и гости на града.

В 13.00 ч. на пл. „Стефан Стамболов“ започва празничен концерт на Биг Бенд Пловдив с диригент Николай Гешев и солист Едит Унджиян.

На същото място в 16.30ч. е празничният концерт на Представителен духов оркестър на ВВС с диригент кап. Димитър Христов.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!