Дани Каназирева: Да управляваш държава не е политическо шоу, време е за отговорност, време е за решения в полза на хората

Отново поемам отговорността да бъда водач от гражданската квота на област Пловдив от коалиция ГЕРБ-СДС. Аз не съм партиен член, никога досега не съм участвала в управлението на страната, освен през последната тежка година и половина като областен управител. Това обяви Дани Каназирева, която на предишните избори постигна добър резултат в 17 МИР.

Ето и цялата позиция на Каназирева:

"Като млад, образован, демократично настроен, десен и работещ човек, като човек, който няма от какво да се притеснява, категорично не мога да приема това което се случва- омраза, реваншизъм, отричане на всичко направено, зачеркване на труда на много хора, връщането ни към едни забравени мракобесни времена преди 90-та година. Затова днес съм мотивирана още повече да бъда водач за нашата област. Виждам как най-радикалното крило, дори не мога да говоря за БСП, а по-скоро за Комунистическата партия, завзема през задния вход властта на всяко едно ниво в държавата. Не мога да повярвам, че така наречената градска десница от жълтите павета, мълчи и това се случва и с нейното безропотно съгласие. И тези хора, уж наречени десни хора, предлагат промяна в конституцията и въвеждането на лустрация, а в същия момент работят рамо до рамо с хора с доказана принадлежност към Държавна сигурност. България се хвърля в тотален хаос. Партиите, които се обявиха за нови въобще не са такива - нови лозунги на хора от миналото. Манолова например, която залитна в едно изключително вредно за страната ни истерично поведение, е управлявала не веднъж. В кабинета на Пламен Орешарски и тъй като е много модерно напоследък да се говори за Пеевски, за Божков, всъщност тя беше човека, който предложи Делян Пеевски за шеф на ДАНС през 2014 година, заедно с нейната партия БСП в коалиция с ДПС. От друга страна Слави Трифонов, та той участва косвено в политическия живот на страната от 20 години чрез неговото шоу. Но

да управляваш държава не е политическо шоу, време е за отговорност, време е за решения в полза на хората.

Такива решения обаче не виждам. За мен политиката преди всичко е отговорност. Никога не съм се страхувала да поемам отговорност и знам как да отстоявам обществения интерес.

Много по-лесно е да мразиш, отколкото да създаваш. Много по-лесно е да обиждаш, отколкото да предлагаш разумни решения. Това няма да доведе до стабилност и сигурност. Не приемам БСП да се представят като спасители на България. Те се опитват да манипулират и да хвърлят обвинения към ГЕРБ. Но нека да се върнем назад във времето. Всеки път, когато БСП са управлявали България, се стига до национална криза и до фалити на банки. Ако имаме шампион във фалити на банки това са правителствата на БСП, включително и последното, по времето на Пламен Орешарски – КТБ. Сега атакуват ББР. Това следващата фалирала банка ли ще е?

Категорично считам, че ако има нарушения, ако има грешки в досегашното управление, то виновните трябва да понесат своята отговорност. Трябва обаче да има доказателства за това, както във всяка правова държава. Като юрист не видях да бъдат изложени. Говоря като човек, който не е член на ГЕРБ, но съм убеден демократ, който вярва в европейското развитите на страната. Говоря като човек, който уважава закона и морала и не се страхува да защитава обществения интерес.

Като областен управител неведнъж се противопоставих на корупционни заигравания на различни чиновници и вследствие на моята смелост да се опълча именно на такива практики, се решиха важни казуси. Биоцентралата в с.Труд спря временно работа, заради редица установени нарушения. До преди година никой не можеше да повярва, че това ще се случи. Затворени бяха и двете кариери над Белащица. Беше разровен казусът със сметищата и прокуратурата се самосезира в Ягодово и Катуница. Санкции бяха наложени на хвостохранилищата край Лъки, които замърсяват околната среда и където също има сериозни икономически интереси.

Започнаха проверки на МВЕЦ-а край Брестовица, където също има големи бизнес интереси.

В тези си действия, аз имах свободата да решавам. Имах и подкрепа от страна на правителството. Да, борба с корупцията трябва, но трябва да бъде с точни решения, точна експертиза, в полза на хората. Защото всички тези проблеми, които изброих, те са съществували и 2013 и 2014 и 2015, когато управляваше БСП с ДПС, а областният управител беше от ДПС, назначен от Министерски съвет на Пламен Орешарски. Но тогава нито един от тези проблеми не е бил решен. Така че, тези хора не могат сега да говорят, че носят промяната.

Ще продължа да работя за Пловдив и областта.

В опозиция или в управление аз ще бъда до тях. Надявам се обаче, темпото, което започнахме, моделът който наложихме – да се работи бързо и без компромиси в нашия регион, да не спре и занапред. В тази връзка наистина се надявам следващият парламент да е работещ. Очаквам от депутатите в новото Народно събрание първо много повече експертиза, защото така наречените „нови“ партии залитнаха в омразата и популизма, което ще навреди, както на държавата, така и на развитието на нашия регион. Второ, очаквам ясни и конкретни решения на проблемите в нашия регион, както и продължаване на пътните и вик проекти и безкомпромисност при защитаване на обществения интерес независимо чий икономически интерес е насреща, защото не малко такива има в нашия регион. Трето, очаквам и институционална подкрепа, която давах на жителите на нашия регион да продължи и хората да знаят, че има на кого да разчитат за своите проблеми. Това беше моят начин на работа, получавах подкрепа от правителството и премиера Борисов и се надявам тези принципи спрямо нашия регион да бъдат запазени от новото управление".

 

Banner 468 x 60 px