Destiny

Томислав Дончев се подигра с Мая Манолова

Непосредствената задача пред ГЕРБ е завършването на плана за "Възстановяване и устойчивост". Той се подготвя от края на миналата година. Това заяви в ефира на БНТ и предаването "Още от деня" вицепремиерът Томислав Дончев. 

"Планът е като един жив организъм. Мина през няколко версии и в момента се финализира в тесни преговори с ЕС. Той вече е на 96-7% готов", поясни той. 

По думите му следващото правителство ще разполага с един готов план, с който може да прави каквото прецени. 

"Проведохме преговори с Европейската комисия, която ще прояви известна гъвкавост и ще удължи крайния срок от 30-и април", добави той.

"Електронното управление е тема, за която се говори рядко. Някои от най-важните стъпки за въвеждането му са вече свършени", смята Дончев. 

По думите му са много опасни тези политици, които живеят с убеждението, че са тотално безгрешни.

"Ще разберем след няколко дни кой ще е министър председател на България. Не ме карайте да анонсирам действията ни за месец напред. Имаме достатъчно човешки ресурс да предложим кабинет", заяви Дончев. 

На въпрос дали ще има копи-пейст на кабинета "Борисов 3", Дончев отвърна, че ще има предаване и приемственост. 

"Ние носим отговорност от всички хора и не би било честно към тях да не направим опит и то не фасаден, да предложим кабинет", обясни той. 

Дончев коментира и изненадващата новина за преместените заседания на новия парламент в старата сграда на Народното събрание:

"Това не е толкова драматично. По-важно е какви са мерките, които ще планира следващото правителство, за да излезе страната от социално-икономическата криза. Какво ще е отношението на следващото правителство към пандемията с коронавирус", каза той. 

"Вероятно това местене има символно значение - едната сграда е историческа, а другата е практична", смята Дончев.

Той иронизира думите на Мая Манолова, че местенето на заседанията в старата сграда е първата победа над ГЕРБ: "Поздравявам я за този грандиозен политически успех". 

По думите му преди всичко е важно България да има правителство, което да носи отговорност и да взима решения. "Към момента не съм видял състав на правителство на господин Трифонов и не знам дали бих го подкрепил", заяви вицепремиерът.

"Искрено се надявам Радев да следва стриктно Конституцията. Дали обаче ще влезе в ролята на архитект на ново правителство, предстои да видим. В политиката трябва да знаем обаче, че всяко действие, трябва да бъде подплатено с отговорност", каза той.

Banner 468 x 60 px