На 13 януари, събота, в 18 часа в Пловдивски културен институт на ул. „Иван Перперлиев“ № 5 ще бъде открита изложбата „Повратна точка“ на художничката Диана Димова – TRAXI.

Тя включва 29 рисувани с акрилни бои авторски платна с мощни визуални послания за бъдещето на нашата планета, природата, стихиите, обществото и човека. Артсъбитието е подкрепено от Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив), тъй като част от средствата от продажбата на картини ще бъдат изразходвани от авторката за подпомагане на природозащитни дейности в района на екоинспекцията.
Ценителите на абстрактното изкуство ще могат да се насладят на платната всеки делничен ден от 16:00 до 21:00 часа, както и събота и неделя между 10:00 и 17:00 часа в продължение на месец. Изложбата е съпътствана и с редица допълнителни събития – томбола с награди, търг, създаване на картина пред публика, представяне на модна линия дрехи и домашен декор, вдъхновени от произведенията в проекта, среща-разговор на артистката.
Диана Димова – TRAXI е интересна и многостранна личност. Член е на международния арт-клуб ASM – Club, има участия в над 70 международни изложби, създала е 10 серии картини в рамките на пет артистични проекта. Освен че рисува, работи и в областта на търговията с недвижими имоти, създава принтове и модни колекции. Художничката се запленява от природата през ученическите си години. Възпитаничка на биологичната паралелка в Математическата гимназия в Русе и запален член на младежки орнитологичен клуб, тя е активен участник в акции в природозащитни дейности и опръстеняване на диви птици по поречието на Русенски Лом. Любовта й към природата остава за цял живот, а в нея се появява вътрешна необходимост не само да я съзерцава и да й се възхищава, а да предприема действия за опазването й.
Намерила съмишленик в лицето на РИОСВ – Пловдив, авторката решава да дари средствата от продажбата на една от картините си в изложбата, „Плетеницата на живота“. С тях ще бъдат подпомогнати консервационните дейности на Българско дружество за защита на птиците. От неправителствената организация ще бъдат изработени по специален проект къщички за гнездене за пернатонога кукумявка (Aegolius funereus) – защитен на територията на цялата страна вид, вписан в категорията „уязвим“ на Червената книга на Република България, който се приема като индикатор за състоянието на старите гори. Те ще бъдат поставени в района на Белочерковския рид в Западни Родопи, попадащ отчасти в защитена зона от мрежата „Натура 2000“.

Програма:
13. 01. 2024 г. (събота), 18:00 часа – Откриване на изложбата, томбола, прием на оферти за благотворителен търг, дискусия
21.01.2024 г. (неделя), 16:00 часа – Създаване на картина пред публика, прием на оферти за благотворителен търг, дискусия
03.02.2024 г. (събота), 18:00 часа – Среща-разговор с авторката и теглене печелившия в томболата, прием на оферти за благотворителен търг
11.02.2024 г. (неделя), 16:00 часа – Тържествено връчване на наградата на победителя в томболата. Отваряне на офертите и провеждане на същински търг за картината „Плетеницата на живота“ с наддаване. Закриване на изложбата

banner

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!