Destiny

Костадин Ангелов: Хакери атакуваха сайта на здравната информационна система

monitor monitor

Хакери са атакуали тази сутрин сайта на Националната здравно-инфомационна система, но за щастие Информационно обслужване се е справило добре и атаката се разминала без негативни последици. Това съобщи във Велико Търново здравният министър проф. Костадин Ангелов.

При посещението си той отговори на много въпроси за ситуацията с коронавируса и процеса на ваксиниране у нас. Българското правителство е отпуснало досега 305 млн. лв. за ваксини, от които до момента са платени 15 млн. лв.

Ако всички заявени ваксини бъдат доставени, страната ни ще има 18 млн. дози от шестте вида ваксини за 9 млн. човека. Целта е всеки да може сам да избере с коя да се ваксинира”, каза министър Ангелов.

Той съобщи още, че се подготвя и видеоклип, който ще се излъчва по националните телевизии и ще мотивира хората да се ваксинират. Министърът призна, че липса на ваксини в момента има в целия свят и че заявките за доставките им не се изпълняват от производителите.

„Няма да позволим, която и да е фармацевтична компания да пренебрегва българските граждани”, категоричен бе той. По отношение на случващото се в страната ни с коронавируса, проф. Ангелов каза, че ситуацията е динамична.

„Всеки ден е различен и ние трябва да реагираме адеватно. До момента мерките у нас не бяха рестриктивни, но ефективни и в Европа дори започна да се говори за „българския модел”. След разхлабването започна увеличаване на случаите на заболели. В Кюстендил над 90% от взетите проби са с британския щам. Изпратили сме 600 проби за изследване в Гемания. Ако увеличаването продължи ще се вземат мерки, но няма да се затваря цялата държава, а ще се приложат локални мерки: носене на маски на открито, термометризиране при влизане в поликлиниките и антигенни тестове. Ние сме подготвени за третата вълна на вируса. Не можем да продължаваме с вечно затваряне. Хората трябва да живеят нормално. Трябва да се вземат мерки, да не се провали туристическия сезон. Ако държавата отново бъде затворена, ще я докараме до крах”, каза още здравния мнистър. Проф.

Костадин Ангелов беше във Велико Търново в качеството си на водач на листата на ГЕРБ за парламентарните избори. Запитан дали би участвал в здравен дебат с двама от опонентите си – проф.Чорбанов и доц. Мангъров, които също са водачи на партийни листи, той отговори, че би се изправил на дебат срещу хора, които вярват в науката.

Banner 468 x 60 px