Преговаряме за ваксини от страни извън ЕС след разрешение от ЕК

България ще може да преговаря за доставка на ваксини от страни извън ЕС. Затова обаче ще ни трябва „зелена светлина” от Брюксел. Това решиха депутатите след повече от два часа дебати.

В решението не се посочва конкретно име на ваксина, за която да се преговаря. Това предизвика спор в пленарна зала. Идеята тръгна от БСП и искането им беше за руската ваксина „Спутник V”. Опозицията критикува управляващите и за това, че са се провалили с ваксинирането у нас.

„Посланието, което излъчвате, е, че искате да отхвърлите решението, което БСП предлага, но без да го казвате, защото знаете, че по съществото си то е правилно. Това е абсолютна демагогия”, заяви Крум Зарков от БСП.

„Ние предлагаме българското правителство да се ангажира за доставка на повече варианти ваксини, но след одобрението от регулаторите”, заяви Даниела Дариткова от ГЕРБ.

„Ние не посочваме конкретно име на продукт, защото смятам това за твърде лобистко. В момента в Русия се разработват още два вида ваксини”, обясни още Даниела Дариткова.

„Трябваше този парламент да вземе консенсусно решение, че България, спазвайки правилата за безопасност, трябва да осигури достатъчно количество ваксини за своите граждани”, заяви Нигяр Джафер от ДПС.

„Тук не става въпрос за политика и геополитика. Трябва веднага гласуване, влизане в двустранни отношения с Русия и по-най бързия начин да се внесе „Спутник V””, заяви Славчо Атанасов от НФСБ.

Banner 468 x 60 px