Министър Николова: Препоръчвам ваксиниране в туристическия бранш преди летния сезон

24 часа 24 часа

Препоръчвам ваксинация на целия персонал в туристическия бранш преди летния сезон, за да може да внесем едно спокойствие на туристите и особено на чужденците, които идват при нас, каза вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по Би Ти Ви.

По нейните думи имунизацията няма да е проблем, защото се очакват 2 милиона ваксини преди започването на сезона. В момента хотелите в зимните курорти са заети на 50% от капацитета си, а спадът при чуждестранните туристи е 70%. Има много резервации в последната минута за уикенд туризъм. Гостите от чужбина са предимно от съседни на България като Румъния страни заради усложнената ситуация с въздушния транспорт. Имало е известен брой германци и израелци, каза Николова. Вицепремиерът отбеляза, че за разлика от повечето европейски страни нашите зимни курорти работят, благодарение на навременната подготовка.

На 28 август е била проведена среща, на която са били обсъдени мерките и правилата на работа, като са взаимствани най-добрите практики от чужбина. Такава работна среща и подготовка ще има и за летния сезон. Няма данни за заболели туристи, които са били на почивка у нас, каза Николова и отбеляза, че в хотелите се взимат всички мерки, вече са въведени пречистватели на въздуха. Заради пандемията се наблюдава пренасочване към къщите за гости и малките места за настаняване, разкри вицепремиерът.

Banner 468 x 60 px