Симеонов: Не съм показвал неприлични жестове към ресторантьорите, фалшива новина

Не съм показвал неприлични жестове към ресторантьорите, аз подкрепям исканията им. Това обясни  лидерът на НФСБ и зам.- шеф на парламента Валери Симеонов. По-рано днес в медиите се разпространи клип от протестите на ресторантьорите пред Народното събрание. На него се вижда, че на един от прозорците на парламента се е показал Симеонов, който маха с ръце. Клипът от случката бързо се разпространи из медиите и социалните мрежи.

"Аз отворих прозореца, за да видя горе-долу колко човека има на митинга. В края му имаше една група от 5-6 човека, които започнаха да крещят, просто не ми е удобно да повтарям думите. Те бяха цинизми, вулгаризми и аз с показалеца си показвам главата си и казвам "Къде ви е акълът?". Аз фактически съм единственият човек, който ги защитава, а получих цветисти комплименти. Това е цялата работа. После осъзнах, че може би те не са ресторантьори. Те бяха до президентството и може би са били друга група. После затворих прозореца. Това е. Мога да кажа, че почти всеки ден се чуваме с организаторите на митинга, с колегите от други организации, няма как да имам такова идиотско поведение - от една страна да защитавам позицията на ресторантьорите, а от другата да им показвам среден пръст. Това е лишено от всякаква логика. Да не говорим, че нито ми е в стила, нито ми е в характера да показвам такива неприлични жестове", коментира лидерът на НФСБ.

"Това е скалъпена новина от началото до края, както се казва фейк нюз - фалшива новина. Съвсем основателно в началото на разговора подчертахте, че съм от малкото, които защитаваха ресторантьорите. Аз бих казал, че може би съм единственият от политиците. Не съм чул някой категорично да защитава позиция, че те трябва да отворят от първи февруари, а аз съм убеден в това. Не, за да се харесам на някого, просто, защото и аз имам участие в този бранш и освен това съм член на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация", каза Симеонов.

"Така че много добре познавам бранша и съм убеден, че отварянето на заведенията няма да доведе до повишаване на заразяемостта, още повече на фона на отварянето на училищата от 5-и до 12-и клас. Мисля, че там контактите са много по-динамични, много по-близки и ако има някакви сериозни рискове, те по-скоро ще дойдат от образователната система, отколкото от ресторантите и кафенетата, където хората обикновено отиват на малки компании и не общуват с други компании там. До момента фактите показват, че там се спазват мерките, които са предписани - 50% отстояние, маски на персонала и др. Видя се, че тези ресторанти, които работят, защото голяма част от ресторантите работят - тези, които са към хотелите, не увеличиха заразата по никакъв начин. Това показва, че при спазването на тези предписани мерки, няма особен риск за увеличаване на разпространението на коронавирус", продължи той.

"Тъй като тази позиция съм я изразявал вече повече от няколко месеца, за съжаление щабът и министър-председателят са на друго мнение, но аз ще продължавам да отстоявам позицията, че несправедливо сме затворили тези заведения и най-малкото сме ги лишили от възможността да работят, а от друга страна държавата губи пари да ги компенсира с готови пари от бюджета си. Няма смисъл. Мисля, че трябва да им се даде възможност да работят при спазване на изискванията", категоричен е Симеонов.24 часа

Banner 468 x 60 px