Регистрираме известен спад в нивото на престъпленията като цяло, към днешна дата са с 3,7% по-малко в сравнение с миналата година, а с около 3% е завишението на нивото на разкритите престъпления. Това каза главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев в интервю за БТА.

Той даде за пример, че има спад при престъпленията против личността, кражбите на автомобили и на имущество.

Сериозен ръст се отчита обаче на сигналите за случаите на домашно насилие, като има и увеличение на броя на досъдебните производства, отбеляза Живко Коцев. „До този момент са регистрирани 1359 случая спрямо 749 през 2022 г. т.е. 81,4% увеличение на проявите на агресия в домашни условия, това е изключително обезпокоително“, каза главният секретар на МВР.

banner

По темата за трафика на хора от България главен комисар Живко Коцев посочи, че през 2022 г. са идентифицирани общо 153 жертви на трафик на хора, от които осем деца. Той представи данни и за отминалите две години: през 2021 г. общо са идентифицирани 468 жертви на трафик, от които 24 деца; през 2020 г. те са 458, сред които 31 деца.

„През тази година са проведени 11 спецоперации срещу трафика на хора. Неутрализирани са девет организирани престъпни групи. Задържани са 49 лица и 32 от тях са привлечени към наказателна отговорност“, съобщи главният секретар на МВР. Той добави, че през 2022 г. МВР е осъществило осем спецоперации и са неутрализирани пет престъпни групи по тази линия.

Във връзка с мигрантския натиск общо до момента са предотвратени 170 хиляди опита за нелегално преминаване на граждани на трети страни срещу 139 хиляди през 2022 г., обясни Живко Коцев. Във вътрешността на страната са задържани над 12 хиляди души. България се справя много добре с опазване на държавата граница, която е и граница на ЕС, добави той.

Главният секретар отчете намаляване на опитите за незаконно преминаване на мигранти като отбеляза, че през изминалата седмица в рамките на едно денонощие са отчетени под 300 опита, докато до преди два месеца броят им е варирал между 1200 и 1500 на денонощие. Коцев добави, че има над 80% ръст на образуваните досъдебни производства и над 30% осъдителни присъди по линия на борбата с мигрантския натиск. Той отчете, че намаляването на натиска е благодарение на взаимните усилия с турската страна, както и синхронът на МВР с Европол и Фронтекс.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!