Борисов: Някой като оздравее, веднага да се връща на работа

Премиерът Бойко Борисов инспектира ремонтите в "Пирогов". Заедно с него бяха директорът на лечебното заведение проф. Асен Балтов, както и здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов. Проф. Балтов представи на премиера и министъра отделение, което ще приема пациенти, които нямат коронавирус. То ще отвори врати на 15 декември. До края на седмицата ще бъдат разкрити и 400 легла са средни и средно-тежки травми.

"С най-добрия ядрено-магнитен резонанс и скенера, "Пирогов" е най-подготвената болница за травми", заяви директорът на спешния институт. След "Пирогов" министър-председателят се отправи към друга проверка. Заедно с двамата медици Борисов премина по Северната скоростна тангента на София. "Всичко това се строи благодарение на лекарите. Всеки здрав трябва да работи, за да не спират проектите", обясни премиерът.

Той отново подчерта, че държавата не трябва да спира да работи, и изрази надежда, че първи ще излезем с кризата.

"Като те е страх от ресторант, не отиваш. На ресторант се ходи пожелание. Защо трябва да ги забраням? Нямаш ли акъл, че ако не е празник, ако не се пазиш, можеш да си вечеряш вкъщи. А там трябва да се спазват мерките, накарайте хората да мислят по този начин. Няма нужда от военно положение. Докторите, сестрите, давайте, здравите да се връщат на работа. Защото има и психологически проблем - 16 дена лечение, като го удариш още веднъж и с карантина, на човек му се събират над месец. Хем не е работил, не физически, психически се измъчва. Ще започнем да губим хората. Работата носи свобода, удоволствие, живот. Щом някой оздравее, веднага го връщайте на работа. А не да го притискате, още повече да психясва", каза премиерът Здравният министър пък подчерта, че е доволен от цифрите за последната седмица. По неговите думи от COVID-19 за периода са се излекували над 5000 души.

Banner 468 x 60 px