Destiny

БСП поиска безплатни изследвания за COVID-19 за всички български граждани

novini.bg novini.bg

Изследванията за COVID-19 да бъдат безплатни за всички български граждани, да бъдат създадени лечебни заведения само за лечение на такива инфекции и да се организира разяснителна кампания, която да представи реалните параметри на пандемията, поискаха от ПГ на "БСП за България" в декларация от парламентарната трибуна.

Предложенията на левицата бяха представени от проф. Георги Михайлов след изслушването на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов за обективната обстановка в страната във връзка с пандемията от COVID-19.

Михайлов благодари задочно на проф. Ангелов затова, че е дошъл и е представил информация в парламента. Депутатът от левицата упрекна управляващите, че са "осакатили" процедурата и не са позволили да бъде направен разговор по темата.

Георги Михайлов коментира, че има сериозни проблеми в тестването и установяването на заразоносители. От левицата предлагат у нас да бъдат предприети мерки като в Словакия. Не да се стоварват контейнери пред болниците, не да се правят COVID звена, от които в София работят в момента точно три, и изследванията по нареждане на общината трябва да се заплащат от гражданите, а изследванията трябва да бъдат безплатни за всички български граждани и да бъдат създадени изнесени пунктове, където хората, без никакви притеснения, без опасност за тях, да се тестват, посочи Михайлов.

Много пъти се заявява от вас, че има пари в държавата. Това не са изключително големи средства, обърна се той към управляващите и апелира да бъдат отделени. На второ място, Михайлов отбеляза, че обособяването във всяка болница на COVID отделения създава реални условия все повече медици да бъдат контаминирани. Затова нашето предложение е да бъдат създадени лечебни заведения, които да се занимават само с лечението на COVID инфекции, посочи Михайлов.

Такъв пример има в света и той е успешен, заяви той. По думите му, по този начин са запазени животът и здравето на специалистите, които работят в здравната мрежа. На трето място - трябва да се проведе сериозна, мащабна, от името на държавата, разяснителна кампания, която да представи реалните параметри на тази инфекция в българското общество, не да се говорят небивалици, нито за форми на лечение, които не са доказано ефективни, нито за проценти на смъртност, които не са верни, коментира Георги Михайлов. По думите му, тази паника в българската нация се създаде напълно изкуствено и сега черпим нейните плодове.

Banner 468 x 60 px