Проф. Илко Гетов е изненадан от исканата му оставка и смята, че разговорът не трябва да се води през медиите. Това казаха за БТА от пресслужбата на Министерството на здравеопазването (МЗ), след като по-рано днес от Българския лекарски съюз (БЛС) поискаха оставката на заместник-министъра на здравеопазването проф. Гетов заради водената в последните месеци лекарствена политика.

„През годините винаги съм имал отлична комуникация с Българския лекарски съюз. В ролята ми на заместник-министър на здравеопазването също. Ето защо съм изненадан от тяхното искане, но няма да го коментирам, защото считам, че подобни разговори не следва да се водят през медиите“, посочва проф. Гетов.

По повод липсата на информация в Националната здравноинформационна система за над 30 хиляди е-рецепти, издадени през последните две седмици, както твърди заместник-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов, от МЗ посочиха, че по данни от „Информационно обслужване“ от 16 октомври към момента общо издадените електронни рецепти са 320 159. От тях 209 349 са изпълнени, 17 561 са частично изпълнени (пациентът е закупил един или няколко, но не всички предписани с рецептата медикаменти), а 20 392 са анулирани. Причините, поради които една рецепта може да не е изпълнена, са много и различни, но една от основните е липсата или недостигът на медикамента в аптечната мрежа, допълниха от МЗ.

banner

През последния месец бяха подадени сигнали за липса на инсулини в аптечната мрежа в страната, а обичайно през есенно-зимния сезон зачестяват случаите на жалби и за липса на антибактериални лекарствени продукти. Поради тази причина вчера министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков издаде заповед, с която се забранява износът им, припомниха от МЗ.

От МЗ са предложили проект за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, в който са заложени редица механизми за контрол, проследяване и преодоляване на проблема с недостига на медикаменти, добавиха от ведомството.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space