Ветото на Радев падна, гласуваме по избор с бюлетина или машина

daeiknews.bg daeiknews.bg

След продължил близо 3 часа дебат парламентът отхвърли ветото на държавния глава Румен Радев върху част от текстовете в Изборния кодекс.

Със 124 гласа „за“ и 89 „против“ депутатите приеха текстовете повторно и така на практика окончателно решиха да се гласува и с машини, и с хартиени бюлетини. Президентът върна текстовете за ново обсъждане, тъй като не е съгласен да се гласува смесено. Според него подобно съчетание отнема предимствата на машинното гласуване и засилва недостатъците на хартиения вот, ръчното преброяване и оформянето на протоколите.

Президентът изрази несъгласие и с поправката, прехвърляща изцяло отговорността на Централната избирателна комисия (ЦИК) да реши дали да закупи или наеме устройствата, както и да отговаря за тяхното съхранение и експлоатация. Радев наложи вето и на текстовете, с които се дава възможност да се провеждат референдуми и по въпроси от компетентността на Великото народно събрание.

 По време на дебата БСП и ДПС обявиха, че ще подкрепят ветото.

„Докато човечеството преживява поредната индустриална революция, този път цифрова, България катастрофира при въвеждането в Изборния процес на една доста семпла машина. Законодателството през последните три години напомня сапунена опера - повтарящ се сюжет, безкрайна драма и очаквана развръзка“, каза социалститът Крум Зарков.

Според него мнозинството се опитва да саботира и обезсмисли машинното гласуване. Той настоя, че така няма да се намали големият брой недействителни бюлетини. Соцлидерката Корнелия Нинова пък призова за единение, за да се реши проблемът с фалшификациите на изборите.

„Днес се обръщам към всички партии в парламента, партиите извън парламента, НПО, гражданските сдружения: едно от решенията на този проблем е в нашето обединение за честни избори. Знаем, че сега е момент, в който се мерят сили, в който се тропат оръжия за предсрочните или редовните избори, броят се гласове. Нищо от това няма да има значение, ако днес не се обединим всички, за да гарантираме честните избори“, настоя Нинова.

„В коя държава в Европа и света се гласува с машини? Г-жа Нинова и президентът с машини ли са избрани или с хартиен вот?“, запита депутатът от ГЕРБ Александър Иванов. "ПГ на ДПС ще подкрепи ветото и ще гласува против законопроекта“, заяви Йордан Цонев от движението.

По думите му има много недействителни бюлетини заради преференциите.

„Не може при 2/3 сгрешени протоколи да има доверие в Изборния процес. Затова искахме 100% машинно гласуване, въпреки че то ще затрудни една част от избирателите. Да не се учудите, ако след едни нормално проведени избори някой в България, след 30 години демокрация, не ги признае", каза още Цонев.

Управляващите пък бяха категорични – избирателите са тези, които искат да има и хартиени бюлетини. Председателката на парламента Цвета Караянчева даде пример, че в Кърджали идват симпатизанти от БСП в офиса на ГЕРБ с молба да се запази хартиеното гласуване.

Banner 468 x 60 px