Над 31 000 социалисти са гласували за лидер до 11 часа

Над 31 000 социалисти са гласували за лидер до 11 часа в. Монитор

31 302 социалисти са гласували на първия пряк избор за председател на БСП. Това съобщи предаестелят на Избирателната комисия на Столетницата Емил Войнов на брифинг в 15 часа.

В страната има изградени 1140 секции, където членовете на партията да упражнят правото си на избор. Изборният ден продължава до 19 часа, а право на глас имат 80 901 души. Списъците с хората, имащи право на вот, обаче все още не били окончателни, тъй като от тях и към момента се зачиствали имената на починалите и тези, които вече не са част от партията, допълниха от Избирателната комисия на БСП. От там обясниха, че до момента при тях са постъпили десетки жалби, които обаче били несъществени и нямало как да повлияят на изборния процес. Самите жалби пък били в няколко групи.

Първата е за смени изборни помещения или гласуване пред самите помещение. Това се е наложило, тъй като кметовете или кметските наместници не са дали достъп до тях, въпреки предварителната договорка. На места е започнало по-късно гласуването в някой секции.

Втората група жалби била за това, че Общински съвети на партията не са разгласили графиците на мобилните секции – това нарушение е било отстранено. Освен това имало и жалби за прекомерно голяма подвижна избирателна секция в район „Приморски“ - Варна, която обаче не е ясно как ще бъде покрита, тъй като само 2 избирателни кутии обикалят района.

Друга жалба е за агитационни материали на масата при избирателна кутия, но след сигнал, нарушението било отстранено. Социалисти се оплакали и, че избирателните списъци не са подредени по азбучен реда, а по партийни организации.

Предстои в 18.30 часа да се проведе заседание на Централната комисия, която ще разгледа подадените жалби по време на изборния процес. След това пък трябва да бъдат приети протоколите от областите София, София -град и Перник. Резулатите от вота пък се очкава да бъдат обявени утре. 

Banner 468 x 60 px