Отличният политически диалог и прагматичното двустранно сътрудничество между България и Италия имат реални измерители в сферата на инвестициите и двустранния стокообмен, който достига 7 млрд. евро за м.г. Това беше общата позиция на президентите на България и Италия Румен Радев и Серджо Матарела, които разговаряха в Порто в рамките на срещата на върха на държавите от групата „Арайолуш“.

Държавните глави отбелязаха, че са налице всички предпоставки и значителен потенциал за още по-активно икономическо сътрудничество и развитие на общи проекти между бизнеса от България и Италия в различни сфери. Президентът Матарела потвърди категоричната подкрепа на Италия за присъединяването на България към Шенген, включително от гледна точка на още по-силното насърчаване на туризма и общуването на гражданите от двете страни. Президентът Радев от своя страна изрази удовлетворение от ангажираността на Италия с работата по проекта за Транспортен коридор 8, който е от стратегическо значение за регионалната свързаност.

Румен Радев оцени високо партньорството на България и Италия в изграждането на системата за спешна медицинска помощ по въздуха у нас. През следващите месеци предстои да бъде направена и първата доставка на специализирани хеликоптери от Италия. Българското общество очаква осъществяването на този проект, който разкрива благоприятни възможности за последващо разширяване на партньорството в авиационната индустрия, отбеляза още Румен Радев.

banner

Двустранното сътрудничество в сферата на отбраната, процесът на модернизация на Българската армия, провеждането на съвместни военни учения, както и отличното партньорство между българските и италианските военнослужещи в състава на бойната група на НАТО у нас, в която Италия е рамкова държава, също бяха откроени по време на срещата.

Друг акцент бе задълбочаването на сътрудничеството в сферата на културата, образованието и академичния обмен.

Румен Радев отправи покана към Серджо Матарела да посети България в скоро време с оглед последващо развитие на двустранния диалог и на партньорските отношения между двете държави. През 2024 г. предстои България и Италия да отбележат 145 години от установяването на дипломатически отношения помежду им.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space