ГЕРБ събра подписи за новата конституция след направени промени

nova nova

ГЕРБ събра подписи за новата конституция след направени промени. Това стана ясно по време на брифинг на Даниела Дариткова, председателят на ПГ на ГЕРБ, и Искрен Веселинов от ВМРО. Проектът ще бъде качен на сайта на НС.

„Пренаредихме точките и членовете от първоначалния вариант. Записахме преамбюл, както искаха колегите от ВМРО. Премахнахме възможността за законодателна инициатива на съдебната власт. Записахме изрично текста от Закона за герба в конституцията. Има и ред други промени”, обяви Дариткова.

„Благодарна съм на колегите, които подкрепиха нашият проект – партньорите от ВМРО, НФСБ, както и част от ПГ на ВОЛЯ и независими депутати. Предстои интересен и ползотворен дебат”, каза Дариткова.

„Преговорите продължиха 2 дни. Проектът, който внасяме в момента, е общ и отговаря на основните критики към първоначалния проект. На практика няма почти нищо общо с първоначалния проект”, заяви Искрен Веселинов. „Най-важното за нас е оставането на преамбюла, еднонационалната държава. Добавяме ангажимента на държавата да брани националните ценности и традиции”.

По думите му в проекта се залага поощряването на раждаемостта, връщането на хората с български произход от чужбина, за първи път се записва и, че гласуването е граждански дълг.

„Остава текстът, че бракът се сключва само между мъж и жена”, каза Веселинов. По думите му не са се договорили за въвеждането на образователен ценз за гласуване, както и за разширяването на президентските правомощия. От ВМРО предлагаха на държавния глава да се даде законодателна инициатива. 

Banner 468 x 60 px