Както вече стана известно, новата тенденция сред хотелиерите у нас е да се отказват от олинклузива, каза зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Атанас Димитров, предава БТА.

По думите му пилотно към този вариант преминават около 10 на сто от предприемачите в сектора. Обсъждат се и други варианти – на клиентите да се предлага само закуска, или закуска и вечеря, допълни Димитров. Според него е нужно да се намери златната среда, за да бъдат доволни гостите, някои от които предпочитат да се хранят в хотела.

Олинклузивът е удобен за крайния клиент, но не е целесъобразен за бизнесмените, бе мнението на Димитров. Според него този тип обслужване води до големи разхищения на храна, което е икономически неизгодно. Освен това е причина и за излишни разходи за енергия, заплати, както и за по-сериозно замърсяване на околната среда. За идеята да се повиши ДДС за ресторантите Димитров коментира, че това ще направи българският туристически продукт неконкурентноспособен. Той бе категоричен, че членовете на БХРА имат много аргументи против такава стъпка и вече са информирали министъра на туризма за своята позиция.

banner

Той допълни, че е заблуда, че този бизнес е много печеливш. Той е “витрина”, вижда се, че идват много хора, но не и разходите, които са наложителни и са много високи, обясни зам.-председателят на БХРА. И уточни, че само заплатите на работниците в бранша са скочили тройно за няколко години, защото собствениците се опитват да задържат кадрите си.

 

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!