Политическите реакции след изявлението на премиера Борисов

Коалиционните партньори от "Обединени патриоти" - ВМРО и НФСБ са готови да подкрепят ГЕРБ, но имат свои предложения за евентуална промяна на Конституцията. От "Воля" пък са против ремонта на основния закон.

Ангел Джамбазки, зам.-председател на ВМРО: Това е радикална идея и може би й е дошло времето. И след като се отваря въпроса за Велико народно събрание и промени в Конституцията, ние настояваме да бъдат обсъдени следните няколко наши предложения. Те включват, разбира се, задължителното гласуване при образователен ценз. Те включват задължителната наборна военна служба. Те включват правото на всеки етнически българин, навсякъде по света да придобие българско гражданство. Право на инициатива, законодателна, на президента, който и да е той, няма тук конкретен повод и, или, възможност да иска вот на недоверие на МС. Да се запази традиционния семеен модел в България.

Борис Ячев, зам.-председател на НФСБ: Не съм сигурен, че точно това е най-важното в момента като тема - промяна на Конституцията и свикване на ВНС. Според мен приоритетно беше прилагането на мерките за преодоляване на кризата с COVID. Ако така или иначе се отваря този дебат, трябва и още няколко други промени трябва да бъдат вкарани, които са не по-малко важни- социални проблеми. Защо например, не се обвърже минималната пенсия в България с някакъв процент, 40 или 50% с минималната пенсия на държавите в ЕС. Ще предложим задължителното гласуване да стане наистина задължително, защото в момента е нещо като дървено желязо-хем го има, хем не се спазва.

Веселин Марешки, лидер на "Воля": България днес няма нужда от Велико народно събрание, а от велики българи. Тези българи да започнат изграждането на една велика, могъща, просперираща държава. Единственият начин това да се случи е чрез подкрепата на законопроекта на "Воля" за мажоритарни избори. България днес има нужда от ново качество на народните представители, а не от количество. В тази връзка не виждам вариант да подкрепим тези решения, които са предложени от ГЕРБ.

Мая Манолова "Изправи се.БГ": Той е готов да употреби и Конституцията и статута на Великото народно събрание. Буквално вчера видяхме как той употреби депутатите. Как ги използва. За да не отиде в парламента и да се скрие. Следващата му стъпка е да употреби Великото народно събрание.

"Темата за свикване на Велико народно събрание и промяна на Конституцията се поставя не за пръв път на вниманието на българското общество". Това написа във Фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Чрез такива ходове той обикновено цели противопоставяне на една група българи на други, което му гарантира време и оцеляване", смята Нинова.

По думите й "Борисов не е човекът, който може да рестартира системата, защото той е олицетворението на същата система - най-дълго управлявалият премиер в България и премиерът с най-лоши резултати в Европейския съюз. Борисов е символ на разграждането на държавността и няма как да е олицетворение на рестарта й".

Според нея България има нужда от промяна на модела и тази промяна започва със смяната на неговия символ.

"Този парламент е изчерпан. Той е с най-ниско институционално доверие. Той няма авторитет да направи сериозна реформа. Пътят е оставка на правителството, нови избори, парламент с ново доверие - едва тогава сериозен разговор за промяната на модела", категорична е Корнелия Нинова.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов заяви, че предложенията на премиера Бойко Борисов няма да рестартират държавата, а са по-скоро ход за печелене на време сегашното правителство да изкара мандата си докрай.

Според него в изказването на министър-председателя няма достатъчно смели решения за статута на главния прокурор и състоянието на прокуратурата в България. Иванов е категоричен, че държавата може да се рестартира единствено чрез нови избори, а не с промени в Конституцията.

Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България": Борисов обяви, че това е рестарт, всъщност това е тупкане на топката. На практика това, което той предлага в съдържателен план, е закъсняла стъпка в правилната посока, недостатъчна. В процедурен план, като подход означава затъване в същото блато. Хората искат оставка и обновяване чрез нормалния процес на обновяване за една демокрация, което означава избори. Борисов предлага същият този парламент, който хората искат да изгонят, да вземе и да напише нова Конституция. И притеснението ми е, че той всъщност не се опитва да направи рестарт, а да спечели време.

Banner 468 x 60 px