Над 160 тона пестициди с изтекъл срок на годност стоят с години в складове и депа в Пловдивско

Над 160 тона пестициди с изтекъл срок на годност се съхраняват в складове и депа на територията на област Пловдив повече от 15 години. Това е установи проверката на сформираната междуведомствена комисия със заповед на областния управител Дани Каназирева.

Препаратите са останали след приключване на проекта по българо-швейцарската програма за събиране и унищожаване на този вид пестициди на територията на областта. Те се съхраняват в течно и твърдо състояние в шест склада, като част от тях са в ББ кубове/25 броя с вместимост около 4 000 кг единия/. Друга част се съхраняват в постройки със зазидани прозорци и врати.

Назначих проверката, непосредствено след няколкото поредни замърсявания на река Марица в началото на годината, при което имаше много измряла риба и унищожена флора. Това е изключително сериозен проблем и трябва да се намери решение, за да се предотвратят в бъдеще подобни инциденти. С писмо уведомявам и министъра на екологията Емил Димитров за резултатите от проверката, заяви Каназирева.

Съществува риск, ако не се вземат мерки с по-нататъшното съхранение на препаратите. Според доклада на комисията е установено липса на охрана и достъп на външни лица до складовете. Постройките са далеч от населено място и няма възможност за ежедневно наблюдение и възможност от възникване на пожари/единия склад се е запалил преди години/. Част от постройките, в които се съхраняват препаратите са вече частна собственост и собствениците търпят загуби. При изработката на ББ кубовете е положена арматура, която в момента корозира и създава пукнатини в стените ,през които изтича течна и миризлива субстанция. Неправилното подреждане е повредила дъната на кубовете от втори етаж и от там също има течове.

Единият от трите склада на територията на община Хисаря се намира във втори пояс на санитарно охранителна зона на находище за минерална вода ”Хисар". Останалите складове са на територия на общините Калояново, Карлово и Марица. По време на проверката от РИОСВ са съставили 6 констативни протокола на длъжности лица и собственици на имоти, върху чиято територия се намират складовете и депата.

Направихме и конкретни предложения за решение на проблема, което е в компетенциите на министъра и МОСВ, каза още областният управител.

 

 

Banner 468 x 60 px