Издателство „Летера“ кани пловдивчани и гости на града през уикенда на следващите два интересни маршрута по проект „Духовни маршрути в Пловдив 2023“. Вече няколко години, маршрутите разкриват по увлекателен начин тайните на непознати места в града, архитектурни шедьоври, исторически личности, културни забележителности и др. Есенните теми са в областите литература, архитектура, археология и изобразително изкуство. Проектът е финансиран от Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2023 г.

Темата на маршрута в събота е изобразително изкуство и култура. На 16.09.2023 г., в 11:00 ч. от сборен пункт пред Централна поща, водачите проф. д-р Галина Лардева и доц. д-р Младен Влашки ще разкажат за „Монументалното богатство на пловдивските художници“ и „Атанас Кръстев (Начо Културата) и неговото дело“.

Проф. д-р Галина Лардева е професор по история и теория на изкуствата, зам.-ректор на АМТИИ – Пловдив, артистичен директор на Националните есенни изложби от 2013 г., автор на кураторски проекти и изкуствоведски изследвания.

banner

Доц. д-р Младен Влашки е доктор по сравнително литературознание и по философия, университетски преподавател, литературен историк, критик и журналист; лектор по български език, литература и култура в Славянския семинар на Университета във Фрайбург от април 2018 г. Маршрутът тръгва от Централна поща, преминава през Община Пловдив , ул. „Съборна“ и завършва в Галерия „Червеното пони“.

Mонументалното изкуство в Пловдив е често пренебрегвано и пропускано от минувачите, но то крие в себе си не по-малко загадки и история. Гостите на маршрута ще се запознаят с едни от най-значимите монументални творби на известни пловдивски художници, между които сграфито „Коне“ от Д. Киров, сграфито „Прослава на славянските просветители“ от Г. Божилов-Слона, сграфито „Тракийско минало“ от Д. Киров, стенопис в Музей на Възраждането от Д. Киров, сграфито „Хр. Г. Данов“ от Г. Божилов-Слона, мозайка „Стария Пловдив“ от Г. Бояджиев, З. Бояджиев, мозайка „Пощенски гълъби“ от Г. Божилов-Слона, мозайка „Орфей“ от Д. Киров и др. В галерия „Червеното пони“ ще бъде изнесена беседа за делото и заслугите на Атанас Кръстев (Начо Културата).

Вторият маршрут е посветен на литература и архитектура и е в неделя – 17.09.2023 г., от 11:00 ч., сборен пункт – площад „Централен“. Темата „Тютюн“ в Пловдив ще бъде представена от водачите доц. д-р Младен Влашки и Теодор Караколев.

Теодор Караколев е историк на изкуството с магистърска степен от Нов български университет, изучава периода между двете световни войни. Занимава се с проучвания и популяризиране на архитектурата и изкуството във фондация „Български архитектурен модернизъм“, както и с журналистика в сферата на културата в пловдивски и национални медии.

Целта на маршрута е запознаване с една от емблематичните теми от пловдивската история в модерните времена. С тютюна са свързани както обществени дейности – труд, бунтове на тютюноработниците, благотворителност (на личности като Димитър Кудоглу), така и архитектурни артефакти (тютюневите складове в квартала, известен днес като „Тютюневия град“) и литературни конкретизации по темата. Участниците ще бъдат запознати с нейните всеобхватни за града аспекти: развитие на тютюневата индустрия, нейното влияние върху архитектурния облик на града, влиянието й върху обществените отношения в него и отражението й в романа „Тютюн“ на Димитър Димов.

Основни места за посещение: „Тютюневият град“, мястото на работническия бунт от 1953 г., складовете по ул. „Иван Вазов“; сградата на Ректората на Пловдивския университет, в която е работил Димитър Димов; историята на Дома на благотворителността и на народното здраве „Кудоглу“ (на мястото на днешната централна поща); бившето кино „Република“, където е проведено едно от първите обсъждания на романа „Тютюн“; улица „Антим I“ и къщите, в които са живели някои от прототипите на героите му и самият Димитър Димов. Освен романа „Тютюн“ в основата на литературния маршрут ще бъдат и мемоарите на Любен Станев и книги на Георги Райчевски.

Участието в маршрутите е безплатно!

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: plovdivnews1@gmail.com

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!