Близо 12 милиона лева са откраднали хакери от известна българска фирма. Схемата, по която са източени парите, е свързана с познатия начин за смяна на IBAN. Измамената фирма е една от най-известните у нас.

Предполага се че хакерите са успели да проникнат в междуфирмена кореспонденция и от там да подменят сметката, по която са преведени парите, парите са били изпратени на различни места в света и изтеглени от финансови мулета. Подобни схеми са характерни за хакери от централна и западна Африка. В конкретния случай става дума за група от Нигерия. По случая тече разследване

По думите на шефа на „Киберсигурност” на ГДБОП Владимир Димитров най-общо казано става въпрос за нигерийски организирани престъпни групи, които влизат в имейлите на български компании. „Обикновено на всеки 3-4 дни при нас се явява фирма, която е пострадала от манипулация на комуникацията между техния контрагент. Обикновено сумите, които губят, са около 20-50 000 евро”, каза Димитров, предава Nova.

banner

Според Ростислав Петров, председател на Асоциацията на сертифицираните етични хакери, при онлайн банкиране може с „Троянски кон” да се промени информацията за превод за части от секундата. До сървъра на банката достига другия адрес. Преди 10-15 г. повечето организации са работили с хартия, сега работят с компютри.

Като противодействие на тези измами, е нужно е да се приемат технически мерки и да се обучи персонала, обясни Петров. Той даде пример с въвеждането на специални центрове, които следят подобен тип трафик. Ако служител не внимава да види подобен тип вирус, системата ще реагира и ще забрани достъпа до пощата на този служител, каза белият хакер.

Трябва да внимаваме кой ни пише, хакват фейсбук профили, проникват във всякакъв тип социални мрежи, има уязвимост в сайтовете. Трябва да сме бдителни, да се интересуваме, да четем какво може да направим, за да се защитим, обясни Петров.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!