Все повече фалшиви 50-олевки попадат в джоба ни без дори да подозираме. Общо 1 247 фалшиви банкноти регистрира БНБ през второто тримесечие на годината. Това е с близо 1000 повече от първите три месеца на 2023 г. Така задържаните пари менте достигат рекорд за последните 15 години.

Най-много са фалшивите 50-олевки, общо 1155, следвани от неистинските банкноти с номинал 20, 10, 5 и 100 лв. В началото на лятото някои банкомати дори отказаха да приемат банкноти от 50 лв. Проблемът беше при депозиране на купюри от емисия 2006 г.

В същото време инфлацията топи все повече дела на банкнотите с малък номинал, а най-много пари в обращение са банкнотите от 50 и 100 лв.

banner

Рискът да се окажем с фалшиви пари в портфейла си през летните месеци расте, разказва пред Nova Кирилка Епитропова, служител в обменно бюро. Причината – хората започват да пътуват и да използват повече пари в брой.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!