Започна ремонта на часовниковата кула на Сахат тепе в Пловдив

 

Започва ремонт на старата часовникова кула на Сахат тепе в Пловдив. Експерти от Националния институт за опазването на паметниците на културата ще направят цялостно обследване на емблематичния за града обект от 16-и век.

Вече е монтирано метално скеле, за да се провери всеки сантиметър от часовниковата кула. Първоначалният оглед е показал, че най-неотложна е подмяната на металната обшивка на купола.

Георги Стаменов - кмет на район "Централен" в Пловдив: Работата няма да е бърза. Много бавно и внимателно трябва всеки един детайл да бъде изпипан. Последният ремонт на тази кула е между 79-а и 81-а година.

С времето се е влошило състоянието и на дървената конструкция и на фугите на каменната зидария.

Високата 16 метра часовникова кула е паметник на културата.След като бъде ремонтирана ще се изгради и изцяло ново художествено осветление.

Цялостното обследване ще покаже в какъв обем ще е ремонтът, както и какви средства ще са необходими за него.

Георги Стаменов - кмет на район "Централен" в Пловдив: Ще жертваме обекти - било то преасфалтиране на улици, било тротоари, за да можем да направим този ремонт. Смятам, че историята на нашия град е преди всичко.

Часовникът на кулата функционира безотказно. Той е с противотежести и ежеседмично се навива и сверява. Работи изключително точно - със средно отклонение не повече от секунда.бнт

 

Banner 468 x 60 px