Шишеяд, размер “мини”, бе поставен на площадката пред Дома на културата “Борис Христов” в Пловдив. Арт инсталацията е от най-новите модели на класическия Шишеяд, създаден по идея на сдружение BG Бъди активен.

Разположен е в близост до дизайнерската пейка, изработена изцяло от вече рециклирана пластмаса. Шишеядът ще събира пластмасови бутилки, като неговите осиновители от отдел „Култура, археология и културно наследство“ на Община Пловдив ще осигурят регулярното му поддържане и предаване на събраното количество за рециклиране.

През годините, екипът на Дома на културата регулярно подкрепя инициативи, свързани с опазването на околната среда, разделното събиране и рециклиране. Институцията е една от първите, които постави кошчета за разделно събиране на входа и във фоайетата на сградата, а през 2019-та се сдоби и със специалната градска мебел – пейка, изработена изцяло от рециклирана пластмаса.

banner

„Считам, че за да бъде повторната употреба на материалите успешна, е от решаващо значение хората да имат възможност да изхвърлят разделно своите отпадъци, затова трябва да има осигурени условия за целта. Шишеядите са симпатични, атрактивни и по забавен начин провокират интереса на младите хора и желанието им да бъдат активни участници в опазването на околната среда, чрез разделно събиране на отпадъците“, коментира заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, чието работно място се намира в ДК „Борис Христов“.

“Събраното количество пластмасови бутилки могат да се превърнат в продукти за бита като дрехи, рани­ци, килими и дори нови бутилки. Демонстрирайки нуждата от шанса за втори живот на отпадъците, призоваваме към лична отговорност, както и към ангажираност на обществото като цяло за съдбата на отпадъците. Рециклиране на отпадъците е пример за това как можем да постигнем промяна в заобикалящата ни среда“, казва Ласка Ненова от сдружение BG Бъди активен.

Поставянето на Шишеядът е част от дейностите на кампания “Искам да съм полезен…Рециклирай ме!” на сдружение BG Бъди активен, с която се обединяват институции, организации, бизнес и граждани зад идеята за нуждата от повишаване нивата на рециклиране и разделно събиране, чрез използването на различни и нестандартни решения в посока промяна на нагласите на гражданите и подобряване на инфраструктурата от страна на общинските администрации.

“Искам да съм полезен…Рециклирай ме!” е кампания на сдружение BG Бъди активен, която се осъществява с подкрепата на Фондация Кока-Кола

Партньори на кампанията са ЕКОПАК България и Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!